Objavljen konkurs: Besplatan studij i posao u OSBiH, plata 1.300 KM

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je 28. marta 2018. godine raspisalo javni konkurs za školovanje kadeta na preddiplomskim studijskim programima “Vojno vođenje i upravljanje” i “Vojno inženjerstvo” u Republici Hrvatskoj za školsku godinu 2018./2019. Riječ je o jednom u nizu programa Ministarstva odbrane BiH koji se provodi u saradnji s partnerskim zemljama, ovoga puta s Republikom Hrvatskom, piše Večernji list BiH.

Preko tog konkursa bit će odabrano ukupno 15 kandidata koji će sljedeće školske godine biti upućeni u Republiku Hrvatsku na četverogodišnji studij, tokom kojega su im osigurani smještaj, hrana, povratne karte za dolazak u BiH tokom raspusta te mjesečni finansijski iznos u obliku stipendije, koji, kako saznajemo, iznosi oko 200 konvertibilnih maraka mjesečno.

Nakon četiri godine izobrazbe i završenog fakulteta, svih 15 kandidata očekuje zagarantovan posao u Oružanim snagama BiH u oficirskom činu potporučnika, čija početna plata s pripadajućim naknadama iznosi više od 1300 KM, a sve međusobne obaveze koje su ranije pobrojane reguliraju se ugovorom između kadeta i Ministarstva odbrane BiH. Na konkurs se mogu prijaviti aktuelni maturanti srednjih škola, kao i već završeni srednjoškolci, pod uvjetom da na dan 15. septembra 2018. godine ne budu stariji od 22 godine.

Također, potrebno je da kandidati/kadeti tokom srednjoškolskog obrazovanja imaju najmanje vrlo dobar uspjeh u svim razredima, poznaju hrvatski i engleski jezik, rad na računaru te da su tjelesno spremni jer se u procesu izbora predviđa i pohađanje testa fizičke pripremljenosti.

Konkurs je otvoren deset dana, a više informacija može se saznati na internetskoj stranici Ministarstva odbrane BiH. Prema odredbama ovoga konkursa, školovanje kadeta na preddiplomskim studijskim programima “Vojno vođenje i upravljanje” i “Vojno inženjerstvo” u RH traje četiri godine. Svi kandidati moraju dostaviti dokumente već navedene na internetskoj stranici www.mod.gov.ba, najprije biografiju, zatim ovjerene preslike svjedodžbi svih razreda srednje škole, ovjerene preslike diplome četverogodišnje srednje škole, odnosno svjedodžbe s polugodišta četvrtog razreda ako osoba pohađa četvrti razred, original ili ovjerenu kopiju potvrde o državljanstvu na novoj tiskovnici, ali ne starije od šest mjeseci.

Među obaveznim dokumentima je original ili ovjerena kopija izvoda iz matične knjige rođenih, zatim potvrda o nevođenju kaznenog postupka, ne starija od 3 mjeseca, potvrda ili uvjerenje da u posljednje tri godine nije otpušten s posla zbog povrede službene dužnosti, zatim prijava prebivališta CIPS-a i dokaz o poznavanju rada na računaru.

U predstojećem periodu Ministarstvo će raspisati niz konkursa za školovanja u Austriji, Srbiji, Turskoj, SAD-u, Velikoj Britaniji i drugim partnerskim zemljama, što je odlična prigoda za izobrazbu u prestižnim školama, ali i osigurana budućnost zahvaljujući zagarantovan poslu u struci s natprosječnom platom u BiH na početku karijere.

Izvor: