Objavljena knjiga "Menadžment i komunikacija u sportu", autora Ivana Tomića

Knjiga
Knjiga "Menadžment i komunikacija u sportu", autora Ivana Tomića, koja se bavi savremenim fenomenima u profesionalnom nogometu, izašla je iz štampe. S teorijskog aspekta autor nas uvodi u teoriju savremenog menadžmenta kao i strateški menadžment kako bi čitatelji lakše savladali cjeline koje prethode.

Važno poglavlje knjige čini organizacija u sportu gdje autor koristeći se svjetskom naprednom literaturom, kao i ličnim saznanjima i iskustvima temeljenih na istraživanju piše o organizaciju, vlasništvu, članskim modelima, zatim o nadležnostima i zadaćama izvršnog, financijskog, operativnog i sportskog direktora, treneru prve momčadi, voditelju akademija i izborniku nacionalne nogometne reprezentacije.

Također, Ivan Tomić elaborira ulogu i značenje marketinga u savremenom nogometu a jedno od najdetaljnijih i najstudioznijih poglavlja knjige čini komunikacija. Tako autor ukazuje na organizaciju sportskog ureda, komunikaciju u sportskoj organizaciji, analizira i objašnjava sportske odnose s javnošću, komunikacijski model TRENER, odnose s javnošću za trenere i igrače, sportsko novinarstvo, odnose s medijima, glasnogovorništvo i dr.

Bavi se i upravljanjem impresijama, kriznim komuniciranjem u sportu, informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, sportskim agentima, posrednicima i talentima, sponzorstvom i volonterstvom u nogometu, psihologijom, pravom i etikom.

U knjizi pored savremenih teorijskih postavki govore eminentni znanstvenici, svjetski stručnjaci, proslavljeni sportaši i nogometaši. Na taj način autor je teorijskom okviru pridodao i iskustva i praksu i na taj način je zaokružio ovu cjelinu u prestižnu knjigu o menadžmentu, komunikaciji i sportu.

Za pripremu ove knjige korištena je najnovija savremena i svjetska literatura s područja sportskog menadžmenta i komunikacije te srodnih disciplina tako da se može reći kako je ova knjiga usklađena sa sadržajem i standardima naprednih europskih i svjetskih zemalja.

Predgovor za knjigu napisao je poznati univerzitetski profesor s Columbia Universitya iz New Yorka Džozef Džo Favorito. Pored univerzitetske karijere Favorito je vodio komunikacije NY Knicks i Philladelphia 76-ers, a bio je konsultant u brojnim projektima i autor je više utjecajnih svjetskih knjiga.

- Kaže mudrost da je „sve veliko ili malo dok se ne usporedi s drugim“. Baš usporedba sadržaja ove knjige s recentnom svjetskom literaturom pokazuje zrelost i sustavnost autora u dimenzioniranju jednog vrlo složenog fenomena upravljanja sportskom organizacijom. I ne samo to, ova knjiga nadilazi u sadržaju i obimu gotovo sva druga djela s područja sportskog menadžmenta. A komunikacija u sportu, obrađena u četvrtom poglavlju, nadilazi i puno važnije autoritete. Pridoda li se teorijskom dijelu fascinantna praksa kroz najeminentnije aktere sportskih natjecanja, novinare, trenere, izbornike i dr. onda ova knjiga zauzima vrlo važno i utjecajno mjesto u literaturi sportskog menadžmenta i komunikacija ne kod nas, okruženju, Europi već i na svijetu. Ako se nekome čini pretjerana konstatacija uzmite, čitajte i usporedite. Literatura na kraju knjige vas vodi u sve što postoji na ovom području - napisao je između ostalog Favorito u predgovoru Tomićeve knjige.