Objavljena vremenska prognoza do kraja mjeseca, za vikend moguć snijeg

.
Federalni hidrometeorološki zavod objavio je prognozu vremena za predstojeće dvije sedmice.

 

Uz mnogo oblaka, do kraja tekuće sedmice očekuje se prilično kišovito razdoblje, naručito u centralnim, južnim i jugozapadnim područjima Bosne i Hercegovine.

Na ovim prostorima je i najveća vjerovatnoća za obilnije padavine. Najizraženije padavine moguće su u srijedu (16.11.). Izraženo južno strujanje zraka uslovit će da temperature zraka i dalje budu iznad višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine.

Osjetniji pad temperature izvjestan je za dane vikenda, kada nije isključena pojava mraza i snijega na većim nadmorskim visinama.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 5 do 11 celzija u Bosni, na jugu Hercegovine do 13. Najviše dnevne temperature između 10 i 16 stepeni, na jugu zemlje do 19.

Aktuelni prognostički modeli ukazuju da će od (21.11.) i dalje preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Stabilizacija vremenskih prilika i prestanak padavina očekuje se od četvrtka (24.11.).

Jutarnje temperature varirat će u rasponu između 1 i 5 stepeni u Bosni i do 8 u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 5 i 10 u Bosni do 12 stepeni u Hercegovini.