Objavljena vremenska prognoza za januar: Pripremiti se za blage zimske uslove

.
Federalni hidrometeorološki zavod objavio je prognozu vremena za naredne dvije sedmice, od 10. do 23. januara.

 

Narednih dana u Bosni, treba se prilagoditi blagim zimskom uvijetima. Snijeg je pored planina moguć i nižim područjima centralne i istočne Bosne. Kiša se osim u Hercegovini, očekuje na sjeveru i zapadu Bosne.

U utorak je izvjestan jak vjetar u Krajini i bura u Hercegovini. Vrijeme tokom sedmice će biti promjenjivo pri ćemu će u pojedinim dijelovima dana biti i kraćih sunčanih intervala. Temperature zraka bit će u padu, ali i dalje nešto veće u odnosu na prosječne vrijednosti za ovo doba godine.

Jutarnje temperature zraka varirat će od -3 do 3 stepena u Bosni, na jugu Hercegovine do 6. Najviše dnevne temperature između 0 i 6, na jugu zemlje do 9 stepeni.

Početkom druge polovine januara 2023. godine prema trenutnim raspoloživim podacima nastavit će se nestabilno vrijeme sa kišom u Hercegovini i u nižim područjima Bosne, i sa snijegom i susnježicom u planinama i pretplaninskim predjelima.

Jutarnje temperature varirat će u rasponu između -5 i 1 u Bosni do 4 u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 0 i 5 u Bosni do 9 stepeni u Hercegovini.

Izvor: