Objavljeni detalji ubojstva profesora u RH: Svi su ga tukli na podu, prijeti im do 40 godina

ubistvo
Istragom DORH-a utvrdit će se svi detalji oko smrti Nine Čegnića (35), a trebali bi ispitati 15 svjedoka i otkriti što se sve odvijalo tijekom noći u i oko Kulturane.

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu u petak je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana (1992., 1997., 2001. i 1995.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva iz čl. 111. toč. 4. Kaznenog zakona, koji govori o teškom ubojstvu iz koristoljublja, bezobzirne osvete, mržnje ili iz nekih drugih pobuda, pišu 24sata.hr.

Za tu vrstu kaznenog djela Zakon predviđa kaznu zatvora u trajanju od najmanje 10 godina ili kaznom dugotrajnog zatvora (čl.111) Policija nije navela identitet osoba. Radi se o I. okrivljenom Ivoru V. (29), kojeg se tereti da je više puta snažno drvenom palicom udario oštećenika po glavi i oborio Ninu Čengića na tlo. Potom su ga na tlu, svi okrivljenici nastavili udarati rukama i nogama po glavi i tijelu, a potom ga pokrili kartonskom ambalažom i smećem, razbili njegov mobitel, uzeli mu ključeve i uništili njegovu osobnu iskaznicu.

Kao što je poznato zločin koji je zaprepastio ne samo Varaždin već zgrozio čitavu hrvatsku javnost dogodio se ispred Školsko sportske dvorane u Varaždinu, gdje je smještena i Udruga Kulturana. Policija je u svom priopćenju navela da je analizom cijelog slučaja došla do spoznaje kako je 29. svibnja oko 4 sata Operativno-komunikacijski centar PU varaždinske zaprimio dvije dojave od anonimnih građana kojima prijavljuju da se u prostoru udruge krše epidemiološke mjere koje su na snazi. Odmah po prvoj dojavi na mjesto događaja upućena je ophodnja temeljne policije Policijske postaje Varaždin - izvijestili su ponukani nezapamćenim interesom građana i upitima oko događaja vezanih uz ubojstvo 35-godišnjeg profesora Nine Čengića, kojeg je policija i zatekla pred vratima.

Dalje navode da su dolaskom na mjesto događaja došli do ulaznih vrata udruge koja su bila zaključana, a u unutrašnjosti se čula prigušena glazba.

- Policijski službenici su se na adresi zadržali 30-ak minuta, a cijelo to vrijeme su pokušavali dozvati osobe iz unutrašnjosti, no nitko nije otvarao vrata niti u tom vremenu nitko nije izašao iz objekta, dok policijski službenici, prema zakonskim odredbama, s obzirom na utvrđene okolnosti, nisu imali ovlasti za nasilno ulaženje u objekt - dodaju iz varaždinske policije. Prilikom tog postupanja ispred zatekli su muškarca, s kojim su razgovarali te ga legitimirali.

- Utvrdili su da se radi o oštećenom 35-godišnjaku, koji je policajcima dao informacije da se u unutrašnjosti objekta krše epidemiološke mjere. Istom prilikom nije izjavljivao da se prethodno nalazio u objektu niti da bi se ranije sukobio s nekim, dok vidljivih ozljeda nije imao. Nesretni profesor je ostao pred vratima - kažu iz policije. Kako nisu mogli ući u prostor udruge niti su ih članovi pustili unutra, a imali su druge zadaće, policajci su morali, kažu u priopćenju, napustiti adresu postupanja.

No, dva sata kasnije policija je ponovo pozvana jer su dobili dojavu da u Ulici Graberje leži ozlijeđeni muškarac bez svijesti. Policajci, koji su se nakon toga vratili na mjesto događaja, utvrdili su da je riječ o nesretnom Nini Čengiću s vidljivim ozljedama, te su pozvali Hitnu koja je profesora Čengića odvezla u bolnicu gdje je on idućeg dana podlegao teškim ozljedama.

Uz I. okrivljenog Ivora V. u ubojstvu su sudjelovali i Asja (24) njezin brat Ivan (20) G., te Dominik Ž. (24). Svima je sutkinja istrage varaždinskog Županijskog suda odredila istražni zatvor u trajanju od 30 dana zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela kao i utjecaja na svjedoke.

Tijekom davanja iskaza na odvjetništvu svi osumnjičeni su se branili šutnjom, osim Ivora V. koji je navodno rekao da nije upotrijebio palicu i da je on prije dolaska policije iz Udruge „izbacio“ nesretnog Čengića. Što se točno dešavalo i kakav su eventualni dogovor, iza teških crvenih zavjesa Kulturane, imali četvero osumnjičenih morati će se riješiti u istrazi.

Isto tako će se ispitati i oko 15 svjedoka, koji bi nešto trebali reći o razlozima i ponašanju profesora Nine Čengića prije nego je „izbačen“ iz Kulturane. Isto tako se moraju naći i očevici brutalnog premlaćivanja koji je doveo do smrti, ako postoje. Kako se radilo o sitnim satima, a u udruzi se protivno zakonu točio alkohol radi čega su prijavljivani više puta pred istražiteljima je težak zadatak kako bi došli složili optužnicu za krvavi događaj koji nije zabilježen u Varaždinu.

Udrugu Kulturana su unazad nešto više od tri mjeseca od kad su preuzeli prostorije vodili optuženi Ivor V i Dominik Ž. ali ni njihovi odnosi po neslužbenim saznanjima nisu bili idilični, već je bilo i sukoba. Na kojoj razini, to će se također kroz istragu utvrditi, prenose 24sata.hr.