Objavljeni konačni rezultati izbora u Cazinu: A-sda pobjednik- SDA pretrpila najveći pad podrške i mandata

Mmm

Centralna izbora komisija BiH objavila je danas rezultate izbora i broj mandata koji su dobile stranke ili pojedinci. 

Prema tome, u Cazinu je pobijedila A-sda, stranka dugogodišnjeg gradonačelnika Cazina Nermina Ogreševića, koja je osvojila 19 mandata. 

Druga je SDA, stranka koja je doživjela najveći poraz i gubitak glasača i mandata u gradskom vijeću i u ovom mandatnom periodu imaće ih samo 7. 

Zatim slijede još SDP sa 3 i DF sa jednim mandatom. 

Dakle, od ukupno 30 izabranih, samo je 7 žena i 4 politička subjekta koja su osvojili mandate. 

Pisali smo ranije, da je u Cazinu bilo prijavljeno za izbore 19 političkih subjekata, od kojih je veliki broj imao samo jednog kandidata na listi i isti su prijavljeni očito i služili za popune biračkih mjesta kako bi se lakše kontrolisali i/li namještali ili krali glasovi za one koji su takve liste prijavljivali. 

Primjetno je bilo da su takve liste i kandidati na njima bili mahom bliski vladajućoj A-sda stranci, i posebno je čudno da se na takav angažman odlučio gradonačelnik Ogrešević, koji je nesumnjivo bio najbolji kandidat na izborima i sa vidljivim rezultatima od ranije. 

Zašto je pristao da takvu njegovu pobjedu osigurava i zasjeni ovim nečasnim zloupotrebama izbornog sistema, ostaje nerazjašnjeno pitanje, ali je činjenica da fiktivnim strankama i kandidatima koji služe samo da bi isporučili biračke odbore, nije mjesto na izborima i zbog povjerenja naroda i demokratije to se mora onemogućiti i spriječiti nadalje. 

Bilo kako, ovo je sastav Gradskog vijeća, koji će, uz gradonačelnika Cazina, voditi naš grad naredne četiri godine. Nadamo se da će biti uspješni, zbog našeg naroda i učiniti da svi bolje živimo u našem Cazinu.