Objavljeni satelitski snimci razaranja u Libiji: Grad je neprepoznatljiv (VIDEO)

Libija
Više od 5.000 osoba izgubilo je život, dok se 10.000 vode kao nestale nakon što su obilne padavine na sjeveroistoku Libije izazvale rušenje dvije brane, što je rezultiralo dodatnim poplavama na već zahvaćenim područjima.

 

Snimci poplavljenih područja snimljeni su putem satelita tokom augusta i nakon poplava.

Tariq al-Kharraz, predstavnik vlade, izjavio je da je voda odnijela cijela naselja, a more je odnijelo mnoga tijela. On je dodao da očekuje da će broj žrtava porasti iznad 10.000, što isto potvrđuju Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Tamer Ramadan, voditelj izaslanstva Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u Libiji, istakao je da je broj mrtvih iznimno visok.

U istočnom gradu Derni, koji je pretrpio najveće razaranje, Othman Abduljalil, ministar zdravstva u istočnoj administraciji Libije, izvijestio je da se čak 6.000 ljudi i dalje vodi kao nestalo. On je situaciju opisao kao "katastrofalnu" prilikom svog obilaska grada u ponedjeljak.

Osama Aly, glasnogovornik službe hitne pomoći, izjavio je da bolnice u Derni više nisu operativne, a mrtvačnice su pretrpane tijelima.

Foto: Twitter

 

VIDEO