Objavljeno koliko košta tegla domaćeg meda: Pčelari se nadaju podršci institucija

med
Sezona meda u Bosni i Hercegovini ove godine donosi dobre vijesti pčelarima, unatoč izazovima u obliku proljetnih i ljetnih kiša.

 

Još bolje, cijene meda ostale su nepromijenjene u odnosu na prethodnu godinu, što dodatno osnažuje ovu granu poljoprivrede.

Naime, tegla livadskog meda u bh. entitetu RS i dalje se prodaje po cijeni od 20 KM, dok trenutno nema meda od bagrema u ponudi.

Pčelari u Hercegovini potvrđuju informaciju o izvanrednom prinosu meda ove godine, čime su prekinuli niz nekoliko loših sezona koje su ih zadesile. Također, tvrde da je kvalitet meda izuzetno visok, što je dodatni razlog za zadovoljstvo.

Prema svemu sudeći ova sezona opravdala je njihova očekivanja, što je važno s obzirom na teške prethodne godine koje su mnoge pčelare prisilile da napuste ovu granu poljoprivrede.

S obzirom na važnost pčelarstva za očuvanje ekosistema i poljoprivredne proizvodnje, pčelari se nadaju podršci institucija kako bi se osiguralo da ova tradicija ostane vitalna i prosperitetna. Važno je napomenuti da je oko 20 posto pčelara s područja Hercegovine odustalo od pčelarstva tokom teških godina koje su zadesile ovu branšu, piše Srpskainfo.com. S obzirom na pozitivne pomake ove godine, važno je raditi na očuvanju i unapređenju pčelarstva u regiji.