Objavljujemo dijelove Schmidtovog izvještaja: Dodik ugrožava mir i ide ka poništenju Dejtona

.
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u srijedu će vjerovatno u Vijeću sigurnosti UN-a podnijeti izvještaj o stanju u BiH od stupanja na dužnost u augustu ove godine. Klix.ba ekskluzivno objavljuje djelove Schmidtovog izvještaja.

Interesantno, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik u izvještaju je spomenut čak 61 put na ukupno 34 stranice izvještaja i okarakterisan kao glavna prijetnja po stabilnost Bosne i Hercegovine.

 

"Od pisanja ovog izvještaja, Bosna i Hercegovina se suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom poslijeratnog perioda. Uporni i ozbiljni izazovi prema osnovama Općeg okvirnog Sporazuma za mir entitetske vlasti Republike Srpske, na čelu s najvećom strankom SNSD (Savez nezavisnih socijaldemokrata) na čelu sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje već i regiona. Ako na to ne odgovori međunarodna zajednica, može voditi ka poništenju Sporazuma za mir", uvodne su riječi.

Dalje kaže da je vrhunac eskalacije krize 2021. godine, potez Milorada Dodika, kojeg naziva de facto liderom RS-a, iako entitet ima izabranog predsjednika - poziv entitetu na jednostrano povlačenje iz davno postignutih sporazuma o prenosu entitetskih nadležnosti na državu u oblastima odbrane, indirektnih poreza i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), i da entitet "povrati" ono što on tvrdi da su uzurpirane ustavne nadležnosti u oblasti državnog pravosuđa, provođenja zakona i obavještajnih službi.

 

"On je dalje najavio izradu nacrta novog Ustava RS-a i odbacivanje svih 'nezakonito nametnutih odluka i zakona od visokih predstavnika'", navodi se u izvještaju.

 

Schmidt upozorava Vijeće sigurnosti UN-a o Dodikovim najavljenim planovima koje znače povlačenje pripadnika Oružanih snaga BiH koje borave u RS-u, preuzimanje objekata OS BiH na teritoriji RS-a i uspostavljanje Vojske RS-a koju bi navodno činili pripadnici vojske koji su povuku iz OS BiH.

 

"Potez bi vratio sat unazad 15 godina samo u oblasti reforme odbrane, pa čak i dalje u uslovima izgradnje povjerenja i sigurnosti. To bi također značilo i povlačenje entiteta iz Uprave za indirektno oporezivanje, VSTV-a, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) uz mjere sprečavanja tih institucija da djeluju na teritoriji RS-a", navedeno je.