Objavljuju se snimci upada Hamasa na jug Izraela, traju borbe na ulicama

.
Pripadnici Hamasa jutros su izveli jedan od najvećih napada na područje Izraela u proteklih nekoliko godina, a izraelski novinari objavili su niz videosnimaka koji prikazuju upad militanata u južne dijelove Izraela.

 

U snimcima koji i nisu za javnost, može se vidjeti kako su pripadnici Hamasa ubili nekoliko civila nakon upada na izraelsku teritoriju, a kako je naglašeno, borbe sa izraelskom vojskom se nastavljaju.

"Brojne su žrtve jutrošnjeg upada Hamasa na teritorij južnog grada Sderot", javlja reporter The Times of Israela.

Novinarka Neria Kraus također je izvijestila kako se pripadnici Hamasa trenutno nalaze na nekoliko lokacija u južnom dijelu Izraela."Ovo su militanti Hamasa koji ulaze u izraelska naselja. Slike bez presedana u Izraelu. Napad se nastavlja", rekla je Kraus.

Novinar Trey Yingst ističe kako su napad koordinirale brojne palestinske organizacije.

"Masovni raketni napad iz Gaze. Ovo je koordinirana operacija Hamasa, Islamskog džihada i drugih. Nanijeli su značajnu štetu južnom dijelu Izraela. Dani rata su ispred nas", rekao je Yingst.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zakazao je hitan sastanak Vijeća sigurnosti Izraela te je saopćio kako će odgovor vojske biti brz i efikasan.