Obnova Olimpijskog muzeja u punom jeku, radi se na svakom detalju

Zgrada Olimpijskog muzeja polako, ali sigurno poprima stari sjaj. Ekipa „Dnevnog avaza“ provela je jedan dan s radnicima koji već mjesecima mukotrpno, ali pažljivo i s dosta truda rade na svakom detalju kako bi nekadašnji simbol grada ponovo zasjao.

 Dekorativni elementi  

Radnici se trude da sačuvaju autentični izgled muzeja tako što svaku ukrasnu ploču detaljno iscrtavaju, baš kako je to bilo i prije rata. Posebna pažnja, govore nam radnici, posvećuje se kipovima i ukrasima koji će se ponovo naći na fasadi.

- Fasadu smo gotovo napola obnovili. Postavljamo i termofasadu. Trenutno najviše vremena trošimo na malterisanje i izvlačenje ukrasa na sjevernoj i istočnoj fasadi te izradu kipova i dekorativnih elemenata – rekao nam je Emir Muftić, šef gradilišta.

S posebnom strepnjom radove svakodnevno obilazi i direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić, koji ne krije zadovoljstvo što oronula zgrada postaje prošlost.

 

 

  • Dekorativni elementi ponovo će biti na fasadi

    Dekorativni elementi ponovo će biti na fasadi

Sačuvao eksponate

- Mnogo sam sretan što je nakon 25 godina konačno krenula rekonstrukcija objekta. Finansirana je sanacija fasade, međutim, rekonstrukcija enterijera još je na čekanju. Kako nezvanično mogu reći, potrebno je, otprilike, još milion maraka kako bi svi radovi bili završeni – kazao nam je Numankadić, koji je tokom agresije sačuvao dosta eksponata te jedva čeka da ih iz sadašnjeg Olimpijskog muzeja u Zetri vrati u Petrakijinu ulicu.

- Novim generacijama u amanet ćemo ostaviti sve eksponate koji nas podsjećaju na sarajevske olimpijske dane. Podsjećam vas i da je ovo jedini sportski muzej u našoj državi - dodao je Numankadić.

Otvaranje u februaru  

Otvaranje muzeja, koji je projektirao čuveni arhitekta Ivan Štraus, planirano je za februar naredne godine. Svi se nadaju da će Olimpijski muzej biti jedno od najposjećenijih mjesta tokom predstojećeg Evropskog omladinskog festivala (EYOF).

 

  • Nakon 25 godina nova fasada

    Nakon 25 godina nova fasada