Obnovljena zgrada Crvenog krsta FBiH, u junu svečana promocija

Zgrada Crvenog krsta/križa FBiH poprimila je novi izgled. Naime, proteklih mjeseci Stručna služba Društva Crvenog križa intenzivno je vodila aktivnosti na pripremama za početak radova na obnovi južne fasade ove zgrade.

Kako je za Radiosarajevo.ba rekao glavni tajnik Društva Crvenog krsta BiH Branko Leko završena je južna fasada.

"Obnovljena je južna fasada zgrade Društva Crvenog križa BiH, u ulici Kranjčevićeva 2 u Sarajevu. U šestom mjesecu će biti promovirana završna faza južne fasade uz prisustvo donatora“, kratko je prokomentirao Branko Leko.

Kako smo već ranije pisali, donacija u iznosu od 187.000 američkih dolara osigurao je Specijalni fond američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH zbog čega se prisutnima tada obratila ambasadorica Maureen Cormack koja je kazala da je njen prvi zvanični događaj prilikom dolaska u BiH bio upravo posjeta zgradi Crvenog krsta i da je zadovoljna progresom kojom je renoviran enterijer zgrade.

Ambasadorica SAD-a u BiH je tada dodala kako je slušala priče građana kako je upravo ova zgrada predstavljala kultna okupljališta Sarajlija i mjesto u kojem je živjela kultura, te je istaknula da se nada da će zgrada to i ostati.

Predsjednik Društva Crvenog krsta BiH Rajko Lazić ranije je istaknuo da je Društvo u proteklih 25 godina za kiriju dalo oko 800 hiljada KM, a kako je dio zgrade renoviran za 600 hiljada KM, te je naglasio kako su sredstva koja su koristili za kiriju preusmjeriti na humane misije po kojima su prepoznati kao najvažnija organizacija u BiH.