Oboljeli od raka moraju sami kupovati lijekove

Posljednjih godina pacijenti oboljeli od raka u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali i Republici Srpskoj, često se suočavaju s problemom nedostatka raznih citostatika.

Onkolozi ističu da nije problem ako lijek kasni sedam dana. Ali, ako nestašica potraje, pacijenti moraju sami kupovati lijek u apoteci.

Refundiranje novca

Vlatka Martinović iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH kazala je za „Avaz“ da trenutno nedostaju određenih citostatika, jer ne postoji mogućnost da ih nabave.

- Istina je da postoje citostatici koji se ne mogu nabaviti, ali mi ih refundiramo. Tri puta provodili smo tender, ali niko nam se nije javio. Neće da nam se jave na tender zato što se radi o vrlo jeftinim citostaticima, pa tako nikome nije u interesu da ih uvozi u BiH. Pacijent kada kupi citostatik u apoteci, dođe s računom i mi refundiramo taj novac - kazala je Martinović, dodavši da je najbitnije da pacijenti neće biti bez lijekova.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ističu da je nestašica „docetaxela“, citostatika za liječenje karcinoma dojke i pluća, koji je krajem prošle godine stavljen van upotrebe, jer se javila sumnja u njegovu ispravnost.

Novi dobavljač

- Sljedeće sedmice trebali bismo potpisati okvirni sporazum s novim dobavljačem „docetaxela“. Nadamo se da će ovaj lijek biti dostupan početkom marta. Naravno, ovaj lijek, kao i drugi citostatici, nabavlja se putem javnih nabavki - istakli su iz FZO.

Obavezna kontrola kvaliteta 

Prema Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, obavezna je kontrola kvaliteta svakog uvezenog lijeka, koja traje i do 15 do 20 dana.  U tom razdoblju moguća je nestašica lijekova, jer se, u skladu s propisima, nijedan lijek ne smije staviti u promet bez nalaza o kvalitetu, kako prenosi avaz.ba.