Oborene izmjene o PDV-u: Parlament BiH ne želi pomoći razvoju privrede u zemlji

.
Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine razmatrao je jučer izmjene Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i odbio je zahtjev poslodavaca da se PDV plaća posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. u mjesecu kao što je sada slučaj.

 

Uprava za indirektno oporezivanje BiH na čijem je čelu SNSD-ov Zoran Tegeltija je dala negativno mišljenje na pomjeranje datuma za uplatu PDV-a i kao razlog su naveli ugroženost makroekonomske stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Evo šta o tome kažu iz udruženja poslodavaca oba entiteta.

- Ovdje se radilo o teničkoj izmjeni, ako ništa drugo Uprava za indirektno oporezivanje BiH trebala je bar predložiti rješenje da se pomjera rok za plaćanje PDV-a za dva dana narednih godinu ili dvije tako da bismo došli konačno do rješenja da bismo plaćali PDV do 20. u mjesecu kao što je to u regionu. Na taj način riješili bi ovaj problem star više od 15 godina – kazao je Saša Aćić, direktor Udruženje poslodavaca Republike Srpske.

Aćić dodaje da u državi BiH nema sluha za bilo kakvu promjenu o PDV-u, kao što je tražila poslovna zajednica posljednjih desetak godina.

- Takav rigidan pristup političara dovodi do smanjene konkurentnosti domaće privrede, a posljedica je i odliv građana prema zemljama Evropske unije. Mora postojati mnogo fleksibilnija politika Uprave za indirektno oporezivanje BiH kada je u pitanju indirektno oporezivanje – ističe Aćić.

Kao Unija poslodavaca BiH zajedno sa kolegama iz Federacije BiH dostavili smo niz prijedloga za promjenu u oblasti indirektnog oporezivanja, ali skoro ni jedan prijedlog nije usvojen, kaže Aćić.

- Predlagali smo da se PDV plaća kada se naplati faktura, a ne na isporučenu fakturu. Na desetke naših prijedloga pa ni na ovaj spomenuti nikada nisu reagirali u Vijeću ministara, ni u Parlamentu BiH, a Uprava za indirektno oporezivanje nije davala čak ni kvalitetna obrazloženja zašto se odbija neki prijedlog poslovne zajednice – zaključuje Aćić.

Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH, kaže da je malo nadležnosti države kada je u pitanju privreda pa i ovo malo zahtjeva koje predlože poslodavci ne žele da uvaže.

- Nije nam jasno kako državni parlament nije prepoznao važnost pomjeranja uplate PDV-a na kraj mjeseca. Po ovom pitanju usaglasila su se udruženja poslodavaca oba entiteta. Nije trebalo propustiti ovu priliku da se omogući privrednim subjektima olakšanje u poslovanju, a time bi se provela druge mjere koje odavno predlažu udruženja poslodavaca, plaćanje PDV-a po plaćenoj fakturi, tako bi se riješila dva važna pitanja za olakšanje poslovanja. Od fomiranja aktuelne vlasti na entitetskim i državnom nivou još nisu učinili ništa da značajnije pomognu unapređenju privrede – upozorava Nenadić.