Obraćanje Denisa Bećirovića povodom obilježavanja 830. godišnjice Povelje Kulina bana

Politike koje uče djecu da su tuđi voždovi, kneževi, kraljevi i sultani važniji od bosanskih vladara i heroja ne rade u korist naše države! Naša majka je država Bosna i Hercegovina!

Povelja bana Kulina ostat će trajno upamćena kao kulturološki, politički, pravni, sociološki i historijski dokument. Ona, između ostalog, svjedoči da je Bosna jedna od najstarijih država u jugoistočnoj Evropi. Afirmirati, razvijati i čuvati bosanskohercegovačku državu je velika čast! Samo je jedna Bosna i Hercegovina!

Historiografije u Srbiji i Hrvatskoj koje se bave srednjovjekovnom bosanskom državom nerijetko svojataju našu državu i historiju iskrivljujući temeljne činjenice. One nastoje legitimirati velikodržavne negacije historijske egzistencije Bosne i Hercegovine.

Nažalost, ni u Bosni i Hercegovini se ne afirmira dovoljno srednjovjekovna bosanska historija. Aktuelni vlastodršci u našoj državi nikada nisu ni shvatili važnost izučavanja i afirmiranja srednjovjekovne državno-pravne tradicije Bosne. Oni nikada nisu razumjeli važnost izgradnje svijesti o kontinuitetu srednjovjekovne bosanske države i države Bosne i Hercegovine u savremenom dobu. Da je to istina potvrđuje, između ostalog, i činjenica da je samo u centralnom tuzlanskom gradskom parku u kamenu isklesan dio Povelje Kulina bana, a kompletan dokument je zastakljen i postavljen u neposrednoj blizini. U Tuzli se nalazi i spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, jedini u Bosni i Hercegovini. 

Da ima više sluha i iskrene želje za razvoj i afirmiranje bosanskohercegovačke državnosti srednjovjekovna bosanska historija imala bi potpuno drugačiji tretman u našoj državi. 

Nosioci političke moći, u saradnji sa odgovarajućim obrazovnim institucijama, trebali bi i morali kreirati dugoročnu politiku motiviranja i podrške mladoj bh. inteligenciji da vrši specijalistička istraživanja u zemlji i inozemstvu s ciljem nastavka istraživanja srednjovjekovne bosanske države. 

Žalosno je da veći broj nosioca vlasti više cijene i afirmiraju one periode naše historije kada smo bili pod okupacijom drugih država nego razdoblje kada smo izgrađivali, razvijali i obnavljali bosanskohercegovačku državnost.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine