Obraćanje pred drugom najvećom organizacijom nakon UN-a / Turković: Dodik i partneri žele dovršiti u miru ono što nisu u ratu - Odvajanje RS-a od BiH

.
To nikada nećemo dozvoliti. BiH je naša jedina domovina. Nemamo alternativu i rezervnu domovinu, rekla je Turković

 

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, danas se obratila na 48. sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova Organizacije islamske saradnje (OIC), koja se održava u Islamabadu.

Ministrica Turković je na početku obraćanja kazala da se muslimanski svijet u kontinuitetu suočava sa brojnim izazovima, poput islamofobije i progona muslimanskih manjina, te da je u tom kontekstu OIC najrelevantniji forum za rješavanje ovakvih i sličnih kompleksnih pitanja.

Prisutne je podsjetila na agresiju na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine, u kojoj je ubijen veliki broj nedužnih civila i djece, i koja je kulminirala genocidom u Srebrenici. Podsjetila je, također, na opsadu Sarajeva - najdužu u modernoj historiji.

Istakla je da je naša zemlja nakon rata prošla težak i bolan proces obnove i izgradnje državnih institucija, gradeći naše partnerstvo sa prijateljima na Zapadu, ali nastavljajući jačanje naših odnosa i veza za prijateljima i partnerima na Istoku.

- Narod Bosne i Hercegovine platio je visoku cijenu za zemlju koju sada imamo. Danas se suočavamo sa politikom i retorikom koje prijete da ugroze naporan rad na izgradnji mira, suštinu naše demokratije, teško izborene reforme i postignuti napredak. Politički lideri koji traže podjelu naše zemlje, poput lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, žele da u budućnosti oduzmu nadležnosti od države i odvoje entitet RS od Bosne i Hercegovine.

U ovom entitetu, koji je dio Bosne i Hercegovine, počinjen je genocid nad Bošnjacima od 1992. do 1995. godine, formirani su brojni logori, silovane hiljade žena i djevojaka, pronađene stotine masovnih grobnica. Ovaj politički lider i njegovi partneri žele u miru završiti procese koje nisu uspjeli završiti tokom rata.

To nikada nećemo dozvoliti. BiH je naša jedina domovina. Nemamo alternativu i rezervnu domovinu. Zato vas danas pozivam da snažno podržite rezoluciju o Bosni i Hercegovini koja predstavlja trenutnu situaciju u našoj zemlji, kazala je ministrica Turković.

OIC je druga najveća međunarodna organizacija nakon Ujedinjenih nacija (UN), koja broji 57 zemalja članica i predstavlja kolektivni glas blizu dvije milijarde muslimana.

OBJAVU POGLEDAJTE OVDJE.

Izvor: