Obračun predsjednika Hrvatske i ministra odbrane: Svađa otkrila detalje, spominjali vojsku i BiH

c
Čak ste bez mog znanja i odobrenja namjeravali poslati vojsku preko granice u Bosnu i Hercegovinu pa smo skandal izbjegli u posljednji trenutak, ispričao je ministar nakon jučerašnjeg incidenta u Požegi

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer Hrvatske Andrej Plenković imaju niz obračuna, a u jednom od posljednjih otkriven je detalj koji ima veze s Bosnom i Hercegovinom.

Naime, Milanović je htio poslati vojsku preko granice u Bosnu i Hercegovinu.

U Požegi se jučer desio incident. Zbog penzionicanja njemu dragog brigadira, Milanović je iskoristio ovlasti vrhovnog komandanta  i zabranio obraćanje ministru odbrane Mariju Banožiću.

Ministar je potom za Jutarnji list ispričao cijeli niz eskapada predsjednika i njegovog "protežea" načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja.

Banožić je od Hranja, zbog toga jer je poslušao Milanovića i njemu zabranio govoriti, zatražio ostavku, a kao jedan od ranijih grijehova naveo i slanje vojske preko granice u BiH.

- Čak ste bez mog znanja i odobrenja namjeravali poslati vojsku preko granice u Bosnu i Hercegovinu pa smo skandal izbjegli u posljednji trenutak - ispričao je bijesni ministar šta je sve ranije spočitao admiralu.

Nije poznato kada je to bilo, ali mnogi smatraju da je u svakom slučaju skandal iako nije došlo do slanja hrvatske vojske u BiH.