OBRTNIČKA KOMORA USK: Obrtnici su očekivali značajnu podršku projektima sa prostora USK

- Polovinom maja završen je javni poziv Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za dodjelu grant sredstava za ovu godinu. Ukupna vrijednost raspoloživih sredstava za ovaj projekat je nešto veća od 7 miliona maraka. Pravo učešća na ovom javnom pozivu imale su lokalne zajednice, obrtnici, komore, udruženjai i inovatori. Oko 180 obrtnika sa prostora Unsko-sanskog kantona apliciralo je na ova grant sredstva, dok su kriterije zadovoljili svega njih 24, doznajemo u kantonalnoj Obrtničkoj komori

USK,4. jula - Nakon provedene procedure javnog poziva i bodovanja pristiglih zahtjeva i projekata od ukupno 1,5 miliona maraka namijenjenih za obrtnike za USK odobrene su 92. 000 maraka. 

Za  sredstva Federalnog ministarstva razvoja poduzetništva i obrta aplicirala je i kantonalna Obrtnička komora sa projektom nabavke štand - kućica za potrebe obrtnika, međutim projekat nije dobio prolaznu ocjenu.

Enes Arapović predsjednik Obrtničke komore USK kaže, kako svi u BiH ističu da se zalažu za borbu protiv sive ekomomije i apeluju na obrtnike da prijave svoju djelatnost, no kad obrtnicima treba pružiti konkretnu pomoć, to se uglavnom uskrati. To je vidljivo i prilikom dodjele pomenutih sredstava ministarstva razvoja, obrta i poduzetništva, jer najmanje sredstava upravo je dodijeljeno novoosnovanim obrtima, naglasio je Arapović.