"Obustava plata kad Parlament ne zasjeda" - hoće li proći ova inicijativa

Uz platu koja u prosjeku iznosi 4.500 KM, poslanici su prethodnom periodu dobijali paušal od 713 KM, te topli obrok. Dakle, i preko 32 hiljade KM u proteklih pola godine. Za to vrijeme zakazane su dvije hitne, ali niti jedna sjednica nije održana.

Danas stiže inicijativa Šemsudina Mehmedovića, poslanika SDA u PS BiH, obustaviti platu poslanicima za mjesece u kojima Parlament ne zasjeda.

"Dao sam obećenje u jednom intervjuu na N1 da ću pokrenuti takvu inicijativu jer je očigledno da na takav način ne možemo natjerati parlamentarce da rade svoj posao i one koji su u kolegiju, i one koji nisu u kolegiju, koji su obični zastupnici", kazao je Mehmedović.

Kolegij, koji je do sada šest puta zasjedao, razmotrio je danas ovu inicijativu, te je uputio proceduru, no ostali smo uskraćeni za stav predsjedavajuće PD PSBiH Borjane Krišto.

"O osobnim stvarima se neću izjašnjavati. Kada dođe mjesto i vrijeme ja bih uvijek imala svoj stav, i imala svoje mišljenje", kazala je Krišto.

Iako se BiH suočava s brojnim problemim, a jedan od gorućih je migrantska kriza, pred članovima Kolegija danas su se našli pojedinačni zahtjevi za korištenje godišnjeg odmora. Kolektivni je još na čekanju.

"Moraju imati rješenja o korištenju godišnjih odmora, zaključno sa 30.06. jer im zakon ne dozvoljava da se odreknu prava na godišnji odmor. Tako da je nebitno hoće li iskoristiti ili neće, on mora imati rješenje sa 30.6.", pojasnila je Krišto.

Od 6. decembra kada je imenovan Predstavnički dom nije održana niti jedna sjednica. Hitna sjednica o migrantskoj i pravosudnoj krizi prekinuta je 14. juna, i prema najavi predsjedavajuće Krišto, trebala bi biti nastavljena naredne sedmice, uprkos činjenici da rukovodstvo ovog Doma nije uspjelo usaglasiti dnevni red.