OČAJNI RODITELJI: Bojimo se da vukovi ne pojedu našu djecu (FOTO)

Mještani zaseoka Fatići i Branošica, koji se nalaze u sklopu MZ Begov Han u općini Žepče, već godinama bezuspješno pokušavaju riješiti problem prijevoza učenika do Osnovne škole ‘Begov Han’.

Budući da su ova naselja udaljena od škole manje od 5 kilometara, prema važećim propisima kantonalno ministarstvo nije dužno snositi troškove prijevoza učenika. Međutim, postoji mnoštvo drugih mjesta u općini Žepče koja su puno bliže školama a imaju organizirani prijevoz učenika, ističu ogorčeni stanovnici Fatića gdje je u središtu naselja tačno prije mjesec čopor vukova usmrtio psa, pišu lokalni mediji. 

– Naša djeca, njih 11, su svaki dan na ovoj dionici životno ugrožena. Osim šume, litice, strmog puta, klizišta, svaki dan su mogući zalogaj vukova, koji se u čoporu kreću na ovom području. Prije manje od mjesec dana vukovi su ubili jednog psa, a nedavno su lovci ustrijeli jednog vuka. Devetero djece ide u drugu smjenu, koja traje do 17. 00 sati i vjerujte da je rizično tim putem kretati se i odraslim, a da ne pričam o djeci. Osim toga, veliki problem u našim zaseoku je sve manji broj muškaraca, koji rade na terenu  tako da su majke prisiljene voditi djecu u školu – kaže Selma Mamčić, prenosi postaja.ba. – Godinama nam lažu, obećavaju da će problem biti riješen. Međutim, samo su pred izbore poslali kombi koji je vozio našu djecu do petka, a već u ponedjeljak, nakon izbora, tog kombija više nije bilo – kaže Nisvet Odobašić.

Ističu da su spremni vlastitim akcijama i uz pomoć Općine Žepče urediti cestu.

– Sve smo spremni za svoju djecu i sve ćemo uraditi samo da sigurno i bezbrižno stignu do škole i natrag svojim kućama. Ali ako se nadležni ponovo ogluše na naše zamolbe i ništa ne učine u roku od 15 dana, svoju djecu nećemo više slati u školu. Tražimo samo ono što nam pripada i ništa više – ističu ogorčeni stanovnici Fatića i Branošice.

Kako prenosi begovhan.net, vijećnik u Vijeću MZ Begov Han Salih Odobašić, uputio je zahtjev školskom odboru OŠ ‘Begov Han” da se osigura prijevoz za 11 đaka iz naselja Fatići, kod Begov Hana.

– Selo Fatići je od OŠ ‘Begov Han’ udaljeno oko tri kilometra i postoji realna potreba za organizovanim prijevozom đaka. Znamo da ima problema oko angažovanja ovakvog prijevoza ali Vas molimo da učinite sve po ovom pitanju, jer naročito u mjesecima sa padavinama uvijek postoji mogućnost nezgoda prilikom odlaska i dolaska u školu. Roditelji djece su posebno zabrinuti nakon nekoliko posljednjih slučajeva raznih nezgoda sa djecom u Begov Hanu. Naročito je problematičan put koji djecu zadesi nakon pomjeranja sata ili u sred zimskog vremena, kada se rano smrači, a kasno svane. Radi Vaše informacije, ova podružnica će se angažovati i na uređenju cijele putne komunikacije i ugradnji ograda na kritičnim mjestima, sve zbog istih strahovanja. Po ovom pitanju bezbjednost djece je najkritičnija upravo prilikom odlaska i dolaska iz škole –  navedeno je u zahtjevu Odobašića.

Image