Očekuje se dobar urod voća

Voćari iz RS-a nadaju se da će do početka ovogodišnje sezone berbe voća biti omogućen izvoz voća na tržište Rusije

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović očekuje da će do početka sezone berbe voća ponovo biti omogućen izvoz na tržište Ruske Federacije, navodeći da će prošlogodišnji rod, koji je sada u hladnjačama, biti plasiran samo na domaće ili, eventualno, na hrvatsko tržište.

Dojčinović je rekao za Srnu da je od direktora Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja Gorana Perkovića dobio uvjeravanja da će sve biti završeno u vezi sa procedurama koje će omogućiti dalji izvoz voća u Rusiju.

On je istakao da domaćeg voća još ima u hladnjačama velikih proizvođača koji imaju rashladne sisteme, a razlog zbog kojeg voće još nisu prodali, iako je prošle godine rod bio loš, jeste to što i dalje nema izvoza u Rusku Federaciju.

Dojčinović kaže da vremenske prilike i stanje u voćnjacima nagovještavaju izuzetno rodnu godinu u voćarstvu, te da, osim pojave drvenara ili voćnog sipca, većih problema za voćare nije bilo.

- Opasnost od mraza je prošla. Mogli bi samo da nas zadese neka velika suša ili grad, a svi koji imaju sisteme za navodnjavanje i protivgradne mreže mogu da računaju na visok rod i kvalitet voća, kazao je Dojčinović, dodajući da se voćni sipac ili drvenar pojavio u voćnjacima u Potkozarju, ali i širom RS-a.