Očekuje se rast cijena na benzinskim pumpama širom BiH

asd
Svjetsko naftno tržište ponovo je u crvenom, a cijene su porasle i dosegnule najviše nivoe u zadnje dvije godine.

Očekuje se da će još rasti jer je potražnja za naftom sve veća, na pragu smo ljetnje sezone i godišnjih odmora, ali i „otvaranja“ zemalja.

Svjetski mediji najavljuju da trgovci očekuju i da će zahvaljujući oporavku najvećih svjetskih ekonomija potražnja za naftom nastaviti rasti.

Iz VTK-a BiH ističu da se poskupljenje goriva na pumpama kreće od 5-7 feninga, a ukoliko cijene na svjetskom nivou budu rasle, može se očekivati trend rasta i u narednom periodu – prenose mediji.

Cijene benzina u FBiH variraju od 1,76 do 2,21 KM po litru, a dizela od 1,66 do 2,16 KM po litru.

Sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših, a aplikacija je dostupna i na mobilnim telefonijama.

Novi rast cijena goriva u FBiH evidentan je u narednom periodu, s obzirom da smo na pragu ljetne sezone i godišnjih odmora, “otvaranja zemalja” nakon restriktivnih mjera zbog koronavirusa, te svakako ekonomskog oporavka koji se očekuje i cijena an globalnom nivou.

Kada je riječ o manjem bh. entitetu, također, ako se nastavi trend rasta cijena na svjetskoj berzi, realno je očekivati da cijene goriva na pumpama širom RS-a dožive rast za dva do pet feninga po litru, a prvenstveno benzina, potvrdili su iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS-a.

Trenutne cijene naftnih derivata na benzinskim pumpama u RS-u kreću se od 1,94 do 2,09 KM za benzin i 1,92 do 2,05 KM za dizel.