Rošić: Očekujem da će projekt Bloka 7 podržati svi zastupnici, prvenstveno oni iz Tuzle

Zastupnik i član Odbora za energetiku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Husein Rošić kazao je kako danas očekuje da će projekt Bloka 7 Termoelektrane Tuzla dobiti jednoglasnu podršku na današnjem nastavku sjednice Zastupničkog doma PFBiH, a prvenstveno zastupnika iz Tuzlanskog kantona.

"Projekt Bloka 7 TE Tuzla je jedna od najvećih planiranih investicija u BiH, ali prije svega realna potreba Federacije Bosne i Hercegovine da sačuva energetsku neovisnost i sigurnost snabdijevanja električnom energijom. Zbog zastarjelih tehnologija potrošači se već danas suočavaju s prekidima energije. Za nekoliko godina, bez novog bloka, BiH će biti primorana da uvozi struju. Izgradnjom Bloka 7, a kasnije i Bloka 8 TE u Kaknju, ovaj će problem biti riješen", rekao je za Klix Rošić.

Kako kaže, iz više razloga očekujemo da će projekt dobiti jednoglasnu podršku u Zastupničkom domu PSBiH, a prvenstveno zastupnika iz Tuzlanskog kantona. 

"Blok 7 će zamijeniti dotrajale postojeće blokove koji izlaze iz pogona od kojih je najstariji izgrađen 1966. godine, a najmlađi 1978. godine. Ako je tuzlanska regija jedna od najzagađenijih u Evropi, to je upravo zbog zastarjelih tehnologija koje se i danas koriste u TE Tuzla. Novi savremeni blok će poštovati stroge ekološke standarte i direktive Evropske unije", kazao je Rošić. 

On ističe da je realizacija Bloka 7 prilika za upošljavanje domaćih firmi još od faze pripremnih radnji, odnosno da Blok 7 znači nova radna mjesta. 

"Realizacijom ovog projekta osigurava se i kontinuitet proizvodnje uglja i prestrukturiranje Kreke bez koje ovaj rudnik teško da bi mogao opstati. Blok 7 osigurat će i dugoročno snabdijevanje toplotnom energijom Tuzle, Lukavca i Živinica. Nije sporno da smo sačekali 7 dana da se pojedini zastupnici dodatno informišu. Međutim, svako dodatno odugovlačenje bilo bi jedna ružna poruka za sve potencijalne investitore", rekao je Rošić. 

Što se tiče Energetske zajednice, on smatra kako se trebamo zahvaliti međunarodnim organzacijama što toliko brinu o tome da poštujemo naše zakone. 

"Međutim, o ovom kreditu se još prošle godine izjasnilo Vijeće za državnu pomoć koje je nedvosmisleno utvrdilo da kredit ne predstavlja državnu pomoć te da nema nikakvih prepreka da Federacija BiH bude njegov garant. I ovdje ova priča završava", zaključio je Rošić.