Čović: Očekujem sutra imenovanje kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je između ostalog poručio kako će se izbori u Mostaru održati.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa Televizijom Herceg-Bosna te koliko je održiv taj projekat je rekao kako je potpuno održiv te da nema finansijskih problema.

"TVHB je u eksperimentalnom emitiranju a s obzirom da su vlasnici projekta isključivo Općine županije sa hrvatskom većinom, svi su preuzeli jasne obaveze. Na prvi mah je trebalo preuzeti jako puno obveza od onih kuća koje su se uvezale u TVHB pa je to značilo jednu posebnu finansijsku izloženost, ali što se tiče ove i iduće godine koliko će trajati čitav eksperimentalni dio je finansijski potpuno zaokružen. Na ovoj ključnoj razini je to završeno", komentarisao je Čović.

Govorio je i o stanju u Mostaru te u vezi sa njegovom najavom da će u tome gradu biti izbora.

"Grad Mostar je tema desetak godina i sve što radimo je da se promijeni izborni zakon do kraja godine i da riješimo pitanje Predsjedništva i Doma naroda i Grada Mostara i naravno i drugih tehničkih pitanja. Mostar je grad koji je pun iskušenja kao i svaka druga sredina, samo je možda malo više pažnje ovdje. Kao i većina žitelja imam bezbroj primjedbi koje bi trebali malo jačim angažiranjem rješavati. Uvjeren sam da će izbori biti, što znači biće to jedna zanimljiva utakmica u kojoj ćete imati jako puno komunikacijskog spinovanja da bi se zauzele što bolje pozicije, jer znate kakva je dinamika odnosa između dva naroda, iako su ovdje tri naroda, pa ćemo morati to sve zbrojiti i između politika koju dogovaraju izmjenu izbornog zakona, primarno mislim na HDZ. Ja ću to proširiti na HND i na SDA sa partnerima koji imaju oko sebe. Uvjeren sam da Mostar ne smije biti nikakav izuzetak, da mora biti dio zakonskih rješenja koji pokrivaju svaku drugu općinu, svaki drugi grad u BiH, bez dodatnih uvjetovanja", istakao je predsjednik HDZ-a BiH.

Čović: Očekujem sutra imenovanje kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara

Čović je izjavio da očekuje da Predsjedništvo BiH sutra imenuje kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, piše N1 BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH je dodao da očekuje sutra manevar iz Predsjedništva BiH, da se dobije kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara, a da se kroz neku drugu fazu taj proces ponovo kompromituje.

"Drugim riječima, za mene je apsolutno neprihvatljivo da nemamo izvršnu vlast nakon što su stranke pobjednice napravile zajedničko razmišljanje o budućnosti BiH, dogovorile detalje i podijelile resore, a da to nismo u stanju nakon pet ili deset dana punom dinamikom sprovesti", rekao je Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva HNS-a.

On je naveo da je fokus nepotrebno prebačen na Predsjedništvo BiH i da se o Vijeću ministara i programu predsjedavajućeg treba izjasniti Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.