Očišćena divlja deponija „Točak“ u bosanskokrupskom naselju Ljusina

Krupa
Uposlenici Javnog komunalnog preduzeća „10. JULI“ proteklih dana su očistili još jednu divlju deponiju. Ova se nalazila u naselju Ljusina i druga je po redu od najmanje deset koje će se očistiti u ovoj godini.

Time je nastavljena realizacija aktivnosti koju je inicirala neformalna grupa građana „Čuvari okoliša“, a koju će Općina Bosanska Krupa realizirati u partnerstvu sa komunalnim preduzećem.

Divlje deponije koje će se urediti odredila je Služba za komunalne djelatnosti, vode, zaštitu okoliša i inspekcijske poslove u dogovoru sa komunalnim preduzećem. Nalaze se u naseljima Ljusina, Vranjska, Pučenik, Vrletnica, Crkvina, Ostružnica. 

U Bosanskoj Krupi je na desetine divljih deponija. Nadležne službe vjeruju da nisu sve ni otkrivene. One koje jesu sada se čiste redovno i u kontinuitetu. JKP „10. JULI“ ovoj problematici, ističe rukovodstvo, u narednom periodu želi posvetiti posebnu pažnju kako bi Bosanska Krupa što prije imala u potpunosti čistu i sigurnu prirodu. 

U ovoj inicijativi, kako naglašavaju službe, preduzeća i aktivisti, od izuzetne je važnosti i svijest građana o čuvanju životne sredine, stoga mole sve građane da vode računa o tome gdje odlažu otpad, a one nesavjesne podsjećaju i na propisane kazne.