Dan D za Bh. blok: Očuvanje jake opozicije ili ulazak DF-a u koaliciju sa SDA

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić danas će biti domaćin novog sastanka čelnika Bh. bloka, koji će se održati u zgradi Predsjedništva BiH.

Kako je ranije najavljeno, Komšić bi s Nerminom Nikšićem i Predragom Kojovićem trebalo da razgovara o posljednjim dešavanjima na političkoj sceni, ali i u samom Bh. bloku. 

No, u međuvremenu je Komšić u intervjuu za podgoričku Pobjedu pratkično otvorio put da DF ipak izađe iz Bh. bloka i pridruži se SDA u pregovorima za formiranje vlasti na nivou Federacije BiH i države.

"Iako je opozicioni status u našem biračkom tijelu veoma popularan, bojim se da bi logika vječne opozicije u političkom smislu mogla doći glave i ljevici i političkim strukturama koje se zalažu za multietničku BiH. Jer građani će u jednom momentu s pravom reći, dobro pa zašto mi uopće za vas glasamo", zaključio je Komšić.

Poput lančane reakcije ubrzo nakon toga nizale su se potvrde o tome da bi DF uistinu mogao napustiti Bh. blok s ciljem formiranja pozicije. 

Tako je lider SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka s predsjednikom PDA Mirsadom Kukićem najavio da čeka Komšićev odgovor, a ubrzo nakon toga su se, kako saznajemo, neformalno susreli i generalni sekretari ovih stranaka Halid Genjac i Zlatko Miletić, koji su trebali, valjda, ove nakane dodatno razraditi.

U međuvremenu i za vlast zagrijani lider SBB-a Fahrudin Radončić poručio da će DF-u rado prepustiti ulazak u vlast sa SDA, dok je visokopozicionirani član DF-a Dževad Adžem, ne ostavljajući ni trunku sumnje, izjavio da se ide u vlast sa SDA.

Bilo kako bilo, današnji sastanak u Predsjedništvu BiH, koji je zakazan u 11 sati predstavlja svojevrsni "Dan D" za Bh. blok, kakva god odluka da padne. Nakon sastanka javnost će biti za informaciju bogatija o tome hoće li se Bh. blok raspasti ili će nastaviti funkcionirati, kako prenosi klix.ba

Izvor: