Od 10. februara oštrije mjere za ulazak u Austriju

asd
Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer najavio je jučer da Austrija planira pooštriti mjere ulaska u zemlju. Izmjene graničnog režima potvrdilo je danas Ministarstvo za socijalna pitanja, zdravstvo, njegu i zaštitu potrošača, ali ipak s određenim promjenama u odnosu na prvotno predstavljeni nacrt pravilnika.

Nove izmjene na snagu stupaju od 10. februaraIzmjene pravilnika na svojim stranicama objavilo je i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije.

Ljudi koji su boravili u zemljama za koje se primjenjuje upozorenje za putovanje zbog pandemije koronavirusa, prilikom ulaska u Austriju trebaju posjedovati negativni PCR ili antigenski test koji nije stariji od 72 sata. U slučaju da putnik ne posjeduje negativan test isti se mora obaviti u roku od 24 sata od ulaska u Austriju. Kao i prije, desetodnevna (kućna) karantena mora se započeti nakon ulaska u Austriju. Prijevremeni završetak karantene moguć je najranije peti dan nakon ulaska u Austriju i to negativnim PCR ili antigenskim testom.

Ministarstvo je potvrdilo i da će se prekogranični radnici (tzv. pendleri) morati ubuduće registrirati te imati negativan (PCR ili antigenski) test na koronavirus koji će vrijediti 7 dana. Prekogranični radnici će se moći testirati i u Austriji, ali isključivo unutar 24 sata nakon ulaska. Registracija će biti obavezna od 10. veljače, a moguća je već od 7. veljače. Odluka se odnosi i na prekogranične radnike koji putuju na radno mjesto u Austriji, ali i na stanovnike Austrije koji se vraćaju s radnog mjesta u inozemstvu.

Svi putnici koji iz opravdanih hitnih razloga putuju u Austriju (smrt bližnjih, sudske rasprave, liječenje) moći će ući u Austriju bez ograničenja. Tranzit kroz Austriju je i dalje moguć.

Jedine zemlje EU iz kojih možete ući u Austriju bez propisa o karanteni su Grčka i Finska. Među europskim državama tu se nalaze još i Norveška, Island te Vatikan. Ostale su zemlje na zelenoj listi su Australija, Novi Zeland, Južna Koreja i Singapur. Japan je izbačen s popisa sigurnih zemalja zbog povećanog broja novih slučajeva.

Više informacija i detaljne mjere možete pronaći na stranicama Ministarstva vanjskih poslova te na stranicama Ministarstva za socijalna pitanja, zdravstvo, njegu i zaštitu potrošača.

 

Image
erg