Džafić: Od 16 sati normalizacija željezničkog saobraćaja prema Bihaću

Migranti koji se od sinoć nalaze na željezničkoj stanici u Bihaću oslobađaju voz, nakon čega će autobusima biti prevezeni na druge lokacije. Rekao je to Patriji generalni direktor Željeznica Federacije BiH Enis Džafić.

Policija Unsko-sanskog kantona nije dozvolila izlazak oko 100 migranata koji su vozom iz Sarajeva doputovali sinoć u Bihać, 20 minuta iza ponoći. Komesar MUP-a USK Mujo Koričić rekao je novinarima da je sigurnosna situacija u tom kantonu narušena, zbog nekontroliranog priliva migranta i izbjeglica. 

Džafić je rekao Patriji kao razumije probleme građana u USK, ali, istakao je, Željeznice FBiH ne mogu ni na koji način utjecati na trenutne probleme. „Svima koji kupe kartu na našoj željezničkoj stanici dužni smo omogućiti korištenje naših usluga“, rekao je Džafić, dodajući da i same Željeznice FBiH trpe štetu zbog migrantske krize, te da je do sada zabilježeno više slučajeva oštećenja imovine Željeznica FBiH.

Džafić je rekao da bi od 16 sati ponovo trebao biti uspostavljen redovan željeznički saobraćaj iz Sarajeva prema Bihaću.

„Trenutno je došlo do poremećaja vožnje. Obustavili smo voz koji je sinoć od dva sata trebao u redovnoj liniji krenuti iz Bihaća prema Sarajevu. Takva odluka je donesena iz sigurnosnih razloga. Policija nije dozvolila puštanje migranta iz voza, ti ljudi su počeli pokazivati revolt, nakon čega smo ocijenili da bi sigurnost ostalih putnika mogla biti ugrožena“, rekao je Džafić. Apelovao je na Ministarstvo sigurnosti BiH, Federalnu upravo policije kao i kantonalne MUP-ove u Sarajevu i Bihaću da osiguraju nesmetano odvijanje željezničkog saobraćaja u FBiH.