Od 30 novoizabranih zastupnika mandate preuzelo njih 28

Dva certifikata bit će dodijeljena naknadno

U Bihaću je danas održana konstituirajuća sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona. Od ukupno 30 mandata, koliko se dodjeljuje poslanicima u toj skupštini, danas je 28 poslanika položilo zakletvu i preuzelo certifikate, dok će dvoje poslanika to učiniti naknadno.

S obzirom na to da su gradonačelnici Bihaća i Cazina Šuhret Fazlić i Nermin Ogrešević odustali od osvojenih mandata, njih će u skupštinskom sazivu zamijeniti Irma Dedić i Dijana Ćemal, kojima Centralna izborna komisija treba dodijeliti mandate.

Konstituirajuća sjednica je prekinuta, a predsjedavajući Skupštine USK Rasim Pajić kazao je da je jedan od razloga za to i taj što se od CIK-a čeka dokument o načinu popune Doma naroda Parlamenta FBiH.

Poznato je da se još čeka odluka CIK-a o tome, jer kantonalne skupštine ne znaju koji broj poslanika će izglasati za ulazak u Dom naroda. Naime, s obzirom na to da je u Izbornom zakonu, shodno presudi Ustavnog suda BiH u predmetu „Ljubić“, prestala važiti odredba da se iz svake kantonalne skupštine bira po jedan zastupnik iz svakog konstitutivnog naroda, a istovremeno ta odredba je i dalje važeća po Ustavu FBiH, kantonalne skupštine čekaju zvanični dokument od CIK-a kako će u konačnici biti vršena preraspodjela mandata za Dom naroda.

U međuvremenu grupa stranaka koja želi formirati parlamentarnu većinu i vlast u tom kantonu bez SDA nastavlja pregovore i očekuje se da bi do nastavka konstituirajuće sjednice oni mogli biti uspješno i okončani.