Od 5. marta se ukida 3G pravilo na radnim mjestima

165

Prema izjavama iz austrijske vlade, očekuje se da će trenutačno 3G pravilo na radnom mjestu isteći 5. ožujka. Ostaje za vidjeti hoće li tvrtke i dalje tražiti 3G dokaz od svojih zaposlenika.

Za Gospodarsku komoru “trenutačno nije moguće detaljno procijeniti” koliko će tvrtki nakon 5. ožujka i dalje imati vlastito 3G pravilo (cijepljen, testiran ili oporavljen). “Međutim, za očekivati ​​je da će u osjetljivim područjima, bilo na poslu ili u kontaktu s posjetiteljima, tvrtke zadržati 3G ili se alternativno oslanjati na zahtjev za maskom”, rekli su iz Gospodarske komore na upit APA-e.

Nakon prestanka propisane 3G regulative na radnom mjestu, sve mjere zaštite od koronavirusa od strane tvrtki moraju biti usklađene sa zakonom o radu i obvezom brige poslodavca. “Ovisno o profesiji i okruženju (npr. ured otvorenog tipa naspram individualnog ureda), mogu biti prikladni stroži (npr. testovi) ili manje stroži propisi (npr. maska)”, poručili su iz Ministarstva rada. Poslodavac može “dakle, zahtijevati poštivanje pravila 3G na radnom mjestu na temelju zakona o radu”.

Kritike vladinog pristupa dolaze iz Saveza sindikata (ÖGB). Ako poslodavac i dalje zahtijeva 3G u tvrtki, tada je vrijeme testiranja radno vrijeme i sve troškove testiranja morala bi snositi tvrtka. “Za reviziju 3G i dalje je potrebna suglasnost radničkog vijeća ili, ako nema radničkog vijeća, suglasnost pojedinih zaposlenika”, navode iz ÖGB-a.

Većina supermarketa još uvijek čeka da vidi koje će mjere zaštite od koronavirusa poduzeti od 5. ožujka. “Trenutno ne postoji zakonska regulativa na temelju koje bismo mogli donijeti odluku”, poručili su iz Rewe grupe. I u Hoferu još uvijek nije moguće najavljivati ​​moguće interne zahtjeve tvrtke u vezi s koronavirusom zbog nepostojanja propisa Ministarstva zdravstva. Iz Lidla su poručili da će u svakom slučaju, još pričekati zakonsku osnovu ili nove propise prije nego što to interno redefiniraju. U maloprodaji hrane, ljekarnama, bankama i pošti, zahtjev za maskom FFP2 zasad će se i dalje primjenjivati.

U Sparu se sve upravne jedinice i ugostiteljski objekti od 5. ožujka žele vratiti u “normalu”. Preporučuje se i dalje koristiti ponudu besplatnih testova na koronavirus, poručuju iz Spara. Prema trenutnom stanju, testovi bi trebali ostati besplatni do kraja ožujka.