Od četvrtka i iz Bosne i Hercegovine u Austriju bez karantene: Potrebno samo 3G pravilo

policaj
Od 1. srpnja u zemljama Europske unije na snagu je stupila ‘zelena covid putovnica’. Samim stupanjem na snagu ‘zelene covid putovnice’ došlo je do promjena koje se tiču ulaska u Austriju. Tada su se na zelenoj listi našle Hrvatska, Srbija i Sjeverna Makedonija, ali ne i BiH. Od četvrtka se to mijenja jer će se i Bosna i Hercegovina naći na zelenoj listi.

Ljudi koji u Austriju dolaze iz zemalja s niskim epidemiološkim rizikom moraju pružiti vjerodostojne dokaze da su tamo boravili posljednjih deset dana. Za ulazak u Austriju iz ovih zemalja potrebno je posjedovati jedno od 3G pravila te ne treba unaprijed izvršiti registraciju. Ako osoba ne posjeduje jedno od 3G pravila morat će registrirati te u roku od 24 sata testirati na koronavirus.

Od 1. srpnja na listi zemalja s niskim epidemiološkim rizikom nalazile su se sve zemlje EU, kao i Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija.

Od četvrtka će se na toj listi naći Bosna i Hercegovina, Kosovo te Crna Gora. Od četvrtka za navedene zemlje više nema obvezne karantene već je potrebano imati samo jedan od uvjeta iz 3G pravila.

3G pravilo znači: testiran (PCR test 72 sata, brzi antigen test 48 sati), cijepljen, oporavljen (dokaz da ste preboljeli koronavirus vrijedi šest mjeseci, a za posjedovanje antitijela tri mjeseca).




Foto: Ilustracija