Od četvrtka počinju svečanosti s kojima se obilježava Dan Grada Cazina

Od 1. augusta u Cazinu počinje niz sadržaja s kojima će ove godine biti obilježen Dan Grada.

Tog dana će u naselju Kordići u mjesnoj zajednici Liskovac u 18 sati biti svečano obilježen završetak radova na uređenju izvorišta pitke vode Kordinovac. Na inicijativu mještana i uz podršku Grada obnovljeno je staro izvorište koje će i u budućnosti biti na raspolaganju svima.

U 19 sati i 30 minuta istoga dana u Cazinu će biti svečano otkrivena ploča s nazivom Ulica pilota Samira Beganovića, na lokaciji preko puta OŠ Cazin 1. Samir Beganović, prvi ratni pilot Armije BiH, nestao je 1. augusta 1994. godine kada je ukrajinski avion, u kom je bio kao kopilot, oboren u rejonu Plitvičkih jezera. Samirovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni, a kako je prvi pilot naše Armije rođen u cazinskom naselju Pećigrad, od ove će godine jedna od centralnih ulica u Cazinu zasluženo ponijeti ime ovog dobitnika Srebrnog štita i zlatne avijacijske značke. Otkrivanju ploče prisustvovat će bivši pripadnici Vazduhoplovne grupe Bihać, ratni komandanti, članovi Udruženja paraplegičara Grada Cazina koji su i pokrenuli inicijativu za imenovanje ove ulice, predstavnici gradskih vlasti, članovi porodice i šire rodbine Samira Beganovića te ostali prijatelji i građani Cazina. 

Oko 21 sat s uključenjem rasvjete biće ozvaničena završnica prve faze radova na uređenju parka uz Stari grad Cazin. Nove staze za šetače i rekreativce, ograde, rasvjeta i klupe prvi su dio radova koji je završen, a u nastavku projekta slijedi još čitav niz zanimljivih detalja s kojima će ovo područje biti obogaćeno. U podnožju parka nalazi se i novi paviljon koji će poslužiti za organizaciju kulturnih događaja, ali i vjenčanja mladih parova.

S ove tri svečanosti koje, svaka na svoj način, nose ogromnu simboliku počinje mjesec august čiji će najveći dio ispuniti kulturni i zanimljivi događaji u Gradu Cazinu. Na sve događaje pozvani su svi građani i prijatelji Cazina.