Od danas na snazi nova pravila za ulazak u Austriju iz 32 zemlje: Krivično gonjenje za one koji ne ispoštuju mjere a zaraze nekoga

Austrija
Austrija je na listu rizičnih zemalja stavila i Hrvatsku

 

Od danas je na snazi nova mjera za povratak u Austriju sa odmora iz Hrvatske. Naime, Austrija je donijel odluku da svi koji iz Hrvatske ulaze na područje države moraju imati negativan PCR test. Test ne smije biti stariji od 72 sata, a ukoliko se ne žele testirati moraju otići u desetodnevnu kućnu izolaciju.

Zbog sve većeg broja povratnika sa odmora u Hrvatskoj među novozaraženima, Austrija je u petak odlučila da Hrvatsku stavi na listi rizičnih zemalja, odnosno da izda upozorenje na putovanje, koje je stupilo na snagu od ponoći.

Za nepoštivanje izrečenih mjera predviđena je novčana kazna do 1.450 eura, a ako se ispostavi da je lice oboljelo i nekoga zarazilo, bit će i krivično gonjeno.

Upozorenja za putovanje Ministarstvo vanjskih poslova Austrije izdalo je za ukupno 32 zemlju, a među njima je sada i Hrvatska.

S obzirom da su austrijske vlasti još u petak pozvale sve svoje građane, koji se nalaze u Hrvatskoj, da se vrate u zemlju, ministar zdravlja Rudolf Anšober je, kako povratnici prije stupanja na snagu nove mjere ne bi širili virus, omogućio besplatno testiranje za sve koji su boravili u Hrvatskoj, a vratili se u Austriju između 7. i 16. augusta.

Austrijske vlasti najavile su i pooštravanje kontrola na granicama ka Slovačkoj, Sloveniji, Italiji i Mađarskoj.