Od danas na snazi pooštreni propisi za ulazak u Austriju

granica
Austrija je protekli tjedan donijela novi pravilnik o ulasku u Austrije, a isti je na snagu stupio od ponoći (srijeda 10. veljače). Nove mjere ostaju na snazi do daljnjeg.


Ljudi koji su boravili u zemljama za koje se primjenjuje upozorenje za putovanje zbog pandemije koronavirusa, prilikom ulaska u Austriju trebaju posjedovati negativni PCR ili antigenski test koji nije stariji od 72 sata. U slučaju da putnik ne posjeduje negativan test isti se mora obaviti u roku od 24 sata od ulaska u Austriju. Kao i prije, desetodnevna (kućna) karantena mora se započeti nakon ulaska u Austriju. Prijevremeni završetak karantene moguć je najranije peti dan nakon ulaska u Austriju i to negativnim PCR ili antigenskim testom.

Ministarstvo je potvrdilo i da se prekogranični radnici (tzv. pendleri) morati ubuduće registrirati te imati negativan (PCR ili antigenski) test na koronavirus koji će vrijediti 7 dana. Prekogranični radnici će se moći testirati i u Austriji, ali isključivo unutar 24 sata nakon ulaska.

Svi putnici koji iz opravdanih hitnih razloga putuju u Austriju (smrt bližnjih, sudske rasprave, liječenje) moći će ući u Austriju bez ograničenja. Tranzit kroz Austriju je i dalje moguć.

Pored toga, karantena nije potrebna ni prilikom prelaska granice radi posjete obitelji. Roditelje, bake i djedove, djecu i životne partnere moguće je posjetiti, ali taj posjet ne smije trajati duže od 72 sata. Povratno putovanje u Austriju moguće je bez obvezne karantene ako se posjet odvija barem jednom mjesečno u obiteljske svrhe ili radi posjeta partneru. Ovdje su također obvezni negativni rezultati testa i registracija.

Više informacija i detaljne mjere možete pronaći na stranicama Ministarstva vanjskih poslova te na stranicama Ministarstva za socijalna pitanja, zdravstvo, njegu i zaštitu potrošača.