Od danas obavezne maske u trgovinama i kafićima, karantin za građane trećih zemalja

Kafici
Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske zabranjuje se odnosno ograničava prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti državljani EU

 

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku koja od danas propisuje obavezno nošenje maski u trgovačkim centrima i svim uslužnim djelatnostima, a od petka je uvedena odluka o karanteni za građane iz trećih zemalja, prenosi Anadolija. 

U Hrvatskoj je jučer zabilježeno 50 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj oboljelih, odnosno aktivnih slučajeva, u Hrvatskoj ukupno 1.117. Na bolničkom liječenju su 132 pacijenta, od toga su na respiratoru tri pacijenta. Još jedna osoba je preminula, tako da je u Hrvatskoj do sada ukupno 119 umrlih.

Posebna pravila propisana su za okupljanja s preko sto ljudi.

Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske zabranjuje se, odnosno ograničava prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti državljani EU .

Privremena zabrana ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja izuzima zdravstvene djelatnike, prekogranične radnike, prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno, diplomate, policijske službenike, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga te osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga.

Za sve osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja obvezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevnu karantenu/samoizolaciju.

Karantena/samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.

"Sve osobe mogu ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz), odnosno uz obvezu 14-dnevne karantene/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage“, navodi Stožer.

Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obveze samoizolacije, dužne su se u prva dva tjedna boravka u Hrvatskoj pridržavati posebni epidemioloških mjera.