Od ideje do realizacije: Počeo YEP inkubator poslovnih ideja za Grad Cazin

Kk

Dana 09.09.20202. otvoren je ciklus preduzetničkih obuka u okviru YEP inkubatora poslovnih ideja u Gradu Cazinu. Imajući u vidu strateški pristup Grada Cazina u pogledu podrške za mlade, ovaj inkubator je jedini koji je isključivo usmjeren na osobe do 35 godina starosti.
 

Razlozi za ovaj pristup su očiti, i to zbog toga što se ova lokalna zajednica nalazi ispod granice koja definiše reproduktivnu sposobnost stanovništva pri čemu trenutni udio stanovnika do 14 godina starosti u ukupnom stanovništvu iznosi 22%. 

Unatoč izvanrednim okolnostima i izazovima sa kojima se svi preduzetnici suočavaju učesnici su ipak prepoznali priliku za razvoj svojih preduzetničkih vještina i poslovnih ideja te su se aktivno uključili u obuku. Sve neophodne preporučene mjere se strogo poštuju sa ciljem zaštite zdravlja svih uključenih, te je Investicijska fondacija Impakt pripremila Smjernice za o mjerama zaštite zdravlja učesnika tokom obuka u okviru programa YEP inkubatora poslovnih ideja.

Dakle, inkubator za mlade preduzetnike u Gradu Cazinu počinje danas a njime će se osigurati podrška u jačanju ličnih preduzetničkih kapaciteta, razvoju poslovnog modela i plana, tehničkoj implementaciji proizvoda i/ili usluga te će učesnici dobiti mentorstvo u registraciji i razvoju biznisa. Po završetku preduzetničke obuke, učesnici će svoje poslovne planove predstaviti Komisiji za validaciju poslovnih ideja. Do pet ideja koje dobiju pozitivnu ocjenu će pored sredstava za pokretanje biznisa ili razvoja postojećeg biznisa, dobiti mentorsku podršku u oblastima u kojima se za to prepozna potreba.