Od predratnog popisa u BiH manje milion i po ljudi?

.
Bez popisa ne možemo ni aplicirati za članstvo u EU

Posljednji predratni popis izvršen je 31. marta 1991. godine, a evidentirano je 4.354.911 građana Bosne i Hercegovine. Nakon popisa iz 2013. godine zvanični podatak je da u BiH živi 3.531.159 osoba.

Ako se krene od pretpostavke o broju stanovnika u prošlom popisu, uz pad koji je uslijedio kao posljedica negativnog prirodnog priraštaja, ali i migracija, onda bismo mogli reći da je gubitak blizu tog broja od milion i po stanovnika - kazao nam je demograf Aleksandar Čavić.

Odlazak ljudi

Uz sumnje u korektnost posljednjeg popisa, jasnu sliku o populaciji koja trenutno živi u BiH, naveo je on, komplicira i intenzivan odlazak ljudi. BiH je propustila svjetski propisanu popisnu dekadu i jedina u regionu nije organizirala novi popis, tako da demografi već duže vrijeme upozoravaju da su nam svi planovi i strategije zasnovani na pogrešnim podacima.

Mi ni posljednji put nismo popisali stanovništvo na kraju jedne i početku druge decenije, kako je to uobičajeno u većini zemalja svijeta. Najčešće je to prva godina naredne decenije, odnosno 2011., 2021. i 2031. godina. Međutim, naredni popis bolje je da se desi prije 2030. nego poslije - istakao je Čavić.

Lična karta

Iako nije među prioritetima, popis se podrazumijeva kao uvjet na putu ka otvaranju pregovora s EU.

Kad popunjavate upitnik, jedna od osnovnih stvari je koliko nas ima, odnosno lična karta s osnovnim podacima o zemlji. Smislenost donošenja odluka na svim nivoima uzurpirana je nepostojanjem popisa ili postojanjem i njegovom obradom, kao što se to radilo 2013. - dodao je Čavić.

Stvarno stanje

Novi Zakon o popisu stanovništva već nekoliko godina je zaglavljen u proceduri međuentitetskog usaglašavanja i rasprava o nadležnostima. Čavić smatra da je popis potrebno provesti uz formiranje registara, poštujući ustavnu strukturu zemlje, te uz uređivanje drugih izvora podataka, poput prijavno-odjavnih evidencija nadležnih MUP-ova, podataka iz matičnih knjiga, Granične policije…

Kao stručnjak, moram reći da je prošli put vođena i kampanja od bošnjačkih političkih elita u kojoj su obilazili brojne zemlje i tražili da se građani popišu jer će izgubiti pravo glasa ili imovinu, što je potpuno pogrešno. Popis treba da se radi u mirnom i racionalnom okviru, jer njegov cilj nije popisati narode, već utvrditi najpribližniji broj ljudi koji stvarno živi u BiH - istakao je Čavić.

4.354.911 građana evidentirano je na popisu 1991.

3.531.159 bilo je građana na popisu 2013. 

 

Foto:Printscreen