Od savjetnika do državnih službenika: Oni su za samo dvije godine "briljirali" na šest konkursa

Kako ministar Drljača iz SBB-a Fahrudina Radončića zapošljava u državnu službu

 

Nakon što je 2015. godine postavljen za ministra rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača imenovao je Saidu Kastrat i Jasmina Gačevića za svoje savjetnike. Spletom čudnih, ali za njih sretnih okolnosti, Kastrat i Gačević uspjeli su briljirati na šest javnih konkursa i zaposliti se kao dobro plaćeni službenici u Drljačinom ministarstvu za vrijeme upravo njegovog mandata.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je 28. oktobra 2015. godine imenovanje Veska Drljače za federalnog ministra rada i socijalne politike. Ubrzo nakon imenovanja ministar i zamjenik predsjednika Vlade FBiH je odlučio formirati svoj kabinet i iskoristiti zakonsko pravo na imenovanje savjetnika.

Već do kraja godine poslove savjetnika dobili su Saida Kastrat i Jasmin Gačević. Njihovo imenovanje odrađeno je u skladu sa zakonom s obzirom na to da se savjetnici u kabinetima funkcionera zapošljavaju na mandat i u skladu s diskrecionim pravom ministra.

U ovom kontekstu nužno je napraviti distinkciju između savjetnika ministra i državnog službenika. Za razliku od državnog službenika, kojem radno mjesto ne ovisi o mandatu ministra, savjetnici prestaju raditi nakon isteka mandata ili smjene izabranog funkcionera. Ovo je posebno važno u razumijevanju sve češćih slučajeva zapošljavanja savjetnika kao državnih službenika na svim nivoima vlasti, a o čemu je Klix.ba bezbroj puta pisao.

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH predviđeno je postojanje radnog mjesta državnog službenika "Šef Kabineta ministra". Ovo radno mjesto bilo je u sistematizaciji i 2015. godine kada je Drljača imenovan za ministra, ali nikada nije bilo aktivirano.

Image
Image

Nakon penzionisanja Bekana uslijedila je standardna procedura. Agencija za državnu službu Federacije BiH u januaru 2018. godine raspisuje javni konkurs za prijem rukovodećeg državnog službenika, odnosno sekretara Ministarstva rada i socijalne politike FBiH. Na ovaj konkurs prijavljuje se nekadašnja Drljačina savjetnica, a tada šefica kabineta ministra Saida Kastrat.

Pored nje, na konkurs za radno mjesto sekretara (neto plaća 2.153,68 KM) prijavili su se i drugi kandidati, a žalbeni postupak je dugo trajao. Ipak, kao i u slučaju prvog zaposlenja, kompletan proces završio je pozitivno po Kastrat koja je u konačnici i dobila posao sekretarke Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

Što se tiče drugog savjetnika Jasmina Gačevića, on je samo nekoliko mjeseci nakon što je dobio posao državnog službenika poželio da dodatno napreduje. Prilika se ukazala kada je Drljača raspisao konkurs za prijem državnog službenika, to jeste stručnog savjetnika – internog revizora u Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH. Najbolji na ovom konkursu koji je raspisan 15. maja 2019. godine (neto plaća 1.806 KM), možete pretpostaviti, bio je Jasmin Gačević.

Sistem zapošljavanja putem javnih konkursa u entitetu FBiH već duže vrijeme je predmet žestokih kritika javnosti. Građani BiH nemaju povjerenje u institut javnih konkursa koji bi trebali svima osigurati jednake šanse, prije svega zbog toga što na pozicije državnih službenika u većini slučajeva bivaju zaposlene osobe povezane s političkim strankama i ministrima.

Nikada se niko nije ozbiljno zabavio okolnostima koje su dovele do toga da na javnim konkursima kao najbolji kandidati uglavnom prolaze savjetnici ministara, članovi uže i šire rodbine političara ili aktivisti u vladajućim političkim strankama.

 

klix