Od strujnog udara poginula dva studenta. "Na toj ruti nema svjetla, nije uređeno..."

fas

DVA STUDENTA Hrvatskih studija pronađena su mrtva u Zagrebu. Obojica su poginula od strujnog udara, ali s danom razlike. Jedan mladić nestao je u srijedu, a njegovo tijelo pronađeno je jučer ujutro. Drugi ga je, vjerojatno ne znajući da je tijelo pronađeno, išao tražiti te je poginuo, također od udara struje na vagonu.

>> U Zagrebu studenta ubila struja. Prijatelj ga tražio pa i on poginuo

Tijelo Nikole Michaela Sušeca (21) pronađeno je jučer ujutro nakon potrage. Policija je objavila da je poginuo od strujnog udara. Jutros je nađeno i tijelo drugog mladića, Jerka Kučića (22). On je, kako su kazali iz policije, s prijateljima išao tražiti nestalog kolegu, popeo se na vagon i poginuo.

"Prema do sada prikupljenim informacijama, utvrđeno je kako je u društvu s još dvojicom mladića išao tražiti prijatelja koji je nestao dan ranije. Prilikom navedenog, dolaskom do mjesta događaja, 22-godišnjak se popeo na vagon i smrtno stradao.

Obavljenim očevidom utvrđeno je da je smrt nastupila kao posljedica strujnog udara visokog napona. Tijelo je prevezeno na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku", objavila je policija.

Uobičajena ruta studenata

"To je jedna od tri glavne rute kojima studenti dolaze kod nas na kampus. Dođu na vlak na Trnavu pa onda propješače jedan dio puta, koji nije ni osvijetljen. Tamo je dosta toga zaraslog, živica je okolo. Nije baš dobro uređeno. Na tome bi se definitivno trebalo poraditi. Detalje oko toga, kako su nastradali, ne znam", rekao je za HRT Petar Šarić, predsjednik Studentskog zbora Fakulteta hrvatskih studija.

"Pruge su opasne"

"Pruge su opasne, nisu mjesto za kraćenje puta", kaže za Dnevnik Nove TV Darko Barišić, član Uprave HŽ infrastrukture.

"Ako se netko popne na krov vagona, prijeti mu strujni udar s neželjenim posljedicama i smrt", rekao je Barišić.

"Kad se približi na dva metra do kontaktne mreže, s obzirom na to da je u kontaktnoj mreži 25.000 volti, dolazi do naponskog preskoka i spoja s tijelom i do nesreće vrlo lako dolazi", objasnio je. "Ne mora se uopće dirati kontaktni vodič, dovoljno mu se približiti na dva metra i može se dogoditi nesreća", dodao je Barišić.

Kaže kako u HŽ-u ne mogu komentirati ono što se dogodilo. "Neobično je da u dva dana dva prijatelja na takav način završe", rekao je.

Hrvatske željeznice izdale su letak u kojem upozoravaju na opasnosti hodanja prugom. Pogledajte ga u nastavku: