Od subote se ukida zahtjev za maskom u većini sfera javnog života

sadf

Od Velike subote, 16. travnja, zahtjev za maskom ponovno će se u cijeloj zemlji ublažiti, a zelena putovnica će biti produžena.

Nova uredba donosi dalekosežno ublažavanje mjera. Naime, prema izjavama ministra zdravstva Johannesa Raucha (Zeleni), maska ​​će biti obvezna samo u javnom prijevozu, uključujući zatvorena stajališta i taxi prijevoz, u supermarketima ili trgovinama, kao i u ljekarnama, drogerijama, benzinskim postajama, bankama ili trafiikama te prilikom pojete liječniku ili bolnicama. To znači da maska ​​pada u ostatku maloprodaje te u kulturnim i rekreacijskim objektima.

Opća obveza nošenja maske u zatvorenim prostorima bit će ukinuta, ali preporuka nošenja FFP2 maske i dalje vrijedi.

U bolnicama i domovima za umirovljenike maske će biti obvezne, a 3G će se primjenjivati ​​u budućnosti. Sve to vrijedi od 16. travnja do 8. srpnja. Od subote će također pasti sloboda izbora nametanja 3G pravila u određenim područjima.

Koncepti prevencije se značajno smanjuju, samo za događaje s 500 ili više ljudi izvan sektora skrbi i zdravstva potrebno je izraditi i imenovati službenika za prevenciju. Ukinut će se pravilo 3G u ​​noćnoj gastronomiji i na velikim događanjima.

Valjanost “Zelene putovnice” produljuje se na godinu dana za one koji su primili treću dozu cjepiva, dok za osobe koje su primile dvije doze ili preboljele koronavirus ona i dalje vrijedi 180 dana.

Foto: Florian Schrötter / BKA