Ured Evropske unije: Odbacujemo optužbe, izbore u BiH implementirati u skladu sa postojećim Ustavom

Ured Evropske unije u BiH odbacuje tvrdnje da je ambasador Lars Gunnar Wigemark vršio pritisak na Centralnu izbornu komisiju, rečeno je Patriji u Uredu Evropske unije u Sarajevu.

U Sarajevu je jučer održana sjednica Centralne izborne komisije BiH, na kojoj se raspravlja o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Jedan od prijedloga za buduću raspodjelu mandata u Domu naroda tog parlamenta je da se raspodjela oslanja na popis iz 2013. godine.

Iz opozicije su ranije kritikovali da bi korištenje popisa iz 2013. godine za te potrebe, a ne onog iz 1991. godine, značilo i legalizaciju etničkog čišćenja iz devedesetih, jer još uvijek nije ispoštovan Anex 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno, svi povratnici se nisu vratili u svoje predratne domove.

Neki od visokopozicioniranih izvori u CIK-u ranije su medijima izjavili da upravo Wigemark vrši pritisak na CIK da donose takvu „protivustavnu odluku za Dom naroda“, što zagovara iz HDZ BiH.

„Odbacujemo potpuno neosnovane tvrdnje da je ambasador Wigemark vršio bilo kakav oblik pritiska na Centralnu izbornu komisiju. Smatramo da Centralna izborna komisija treba djelovati u skladu sa svojim mandatom i postojećim ustavnim okvirom kako bi osigurala potpunu provedbu izbornih rezultata. Ovo takođe uključuje poštivanje propisanih zakonskih rokova za izborni proces“, stav je Ureda Evropske unije u BiH.

"Nezavisnost Centralne izborne komisije BiH je od suštinske važnosti kako bi se osigurala provedba izbornog procesa na transparentan i demokratski način. Ovo uključuje formiranje Doma naroda Federacije BiH.

Bilo koju odluku o ponovnom brojanju glasačkih listića može i treba donijeti samo Centralna izborna komisija, a u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Što se tiče provedbe izbora, Evropska unija je u potpunom suglasju sa nalazima službene međunarodne posmatračke misije ODIHR-a, a koji su zasnovani na utvrđenim kriterijima i metodologijama. Bosna i Hercegovina će u toku procesa integracija u EU trebati uvažiti preporuke ODIHR-a o tome kako da poboljša provedbu izbora", zaključuju iz Ured Evropske unije u BiH.