Žena iz Varaždina odbija zatvoriti sportski centar: "Mjere su besmislene"

.
VARAŽDINSKA županija ima najstrože mjere u borbi protiv koronavirusa. Ukinute su sportske amaterske aktivnosti za kontaktne sportove, a nema ni amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi i okupljanja. Ugostiteljski objekti mogu raditi do 22 sata. Izazvalo je to pravu buru djela poduzetnika, glumaca i građana koji tvrde kako se lokalni Stožer pogubio.

U emisiji Studio 4 na HRT-u gostovala je direktorica sportskog centra TTS u Varaždinu Mia Ivanković, koja je na mrežnoj stranici objavila kako je sportski centar odlučio reći "ne" odluci Stožera civilne zaštite.

"Naše nezadovoljstvo je krenulo jer su mjere koje su donesene potpuno besmislene. Ne možete vi na eci-peci-pec ljudima zatvarati poslove a da ih pritom ne obeštetite. Ne možete donijeti epidemiološke mjere a da pritom ne donesete kompenzacijske mjere. I to mjere koje će stupiti odmah. Ovo je već četvrta stvar koju su nam oduzeli a da nam nisu kompenzirali. Smanjili su nam kvadraturu u fitnessu, smanjili su nam kvadraturu u kafiću, smanjili su nam radno vrijeme kafića, a sad bi nam zabranili da rekreativcima zabranimo zakup. Uz sve to, nema komunikacije. Nitko nas nije zvao, pitao za savjet, za naš prijedlog mjera. Sve se u tišini radi, a mi bi samo trebali šutke gledati, tolerirati i ne buniti se. Mislim da je bilo dosta", rekla je.

"Sve naše djelatnosti se vežu jedna uz drugu"

"Gubici bi bili poprilični, sve naše djelatnosti se vežu jedna uz drugu. Naša dvorana puni kafić, kafić ovisi o dvorani, organiziramo proslave rođendana, radimo korporativne evente, imamo uslugu fitnesa, medicinski dio. Sve se to veže jedno s drugim, ne možemo mi parcijalno zatvarati centar pa održavati cijeli centar", kazala je.

Kaže da ih nitko od inspektora nije posjetio.

"Očekujem da se to dogodi danas pošto je novi radni tjedan. Ali do sada nitko nije bio", kaže.

Župan Radimir Čačić je naglasio kako je potrebno uvesti kompenzacijske mjere, ali Ivanković je rekla kako su svi jaki verbalno, ali ne i na djelima.

Šef Stožera Varaždinske županije: To što ona govori je opasno

Robert Vugrin, načelnik Stožera Varaždinske županije, rekao je kako ovo što govori Ivanković opasno.

"Jedno je tražiti kompenzacijske mjere i ukazivati kako je nečije poslovanje pogođeno datim mjerama, ali javno izjavljivati kako se ne misle pridržavati epidemioloških odluka, to je opasno i opstruira se rad zdravstvenih djelatnika", naglasio je i dodao kako je važno dati povjerenje struci, ali dati i osobni doprinos suzbijanju pandemije.

"RH je propustila napraviti jasan sustav kako bi ljudi znali što ih očekuje. Varaždinska županija je do prije mjesec dana imala jednu od najnižih stopa pojavnosti virusa u cijeloj EU. Danas imamo stopu pojavnosti na 100 tisuća stanovnika 900 oboljelih, 4-5 puta lošiju situaciju od Švedske, 5-6 puta lošiju situaciju od Njemačke i dva i pol puta lošiju situaciju od situacije same Republike Hrvatske", rekao je Vugrin.

Na pitanje smatra li da su neke mjere nelogične, Vugrin se složio.

"Tražili smo od Nacionalnog stožera da mi uvedemo restrikcije na svim područjima, zato što ne vidimo razliku npr. kod vjerskih okupljanja, kulturnih ili bilo kakvih drugih. Sva okupljanja u Varaždinskoj županiji su trenutno jako opasna", rekao je.

Vugrin je naglasio kako Varaždinska županija ne može svim gospodarskim subjektima ponuditi adekvatne kompenzacijske mjere i to mora ići s nacionalne razine, ali nacionalna razina još uvijek nije spremna ići prema jačim restrikcijama.

"Oni još uvijek nisu spremni zatvarati vjerske objekte, ni objekte kulture, ni ugostiteljske objekte", rekao je i dodao kako sve ovo vodi prema nekontroliranom lockdownu u Varaždinskoj županiji.