Odbijen zahtijev Bh. povorke ponosa: Vijećnica se neće osvijetliti duginim bojama

lgbt
Zahtjev organizacionog odbora Bh. povorke ponosa za osvjetljivanjem Gradske Vijećnice Sarajevo u duginim bojama na dan održavanja četvrte šetnje za prava LGBTIQ zajednice, planirane za subotu, 24. juna, je odbijen.

 

 Nakon što smo dostavili zahtjev Javnom preduzeću Sarajevo za osvjetljavanjem zgrade Vijećnice, od strane istog pravnog lica, upućeni smo da odluku o osvjetljavanju donosi isključivo Gradsko vijeće, a implementira JP Sarajevo. Zvanični dopis, poučeni ranijim iskustvima, poslali smo i Gradskoj upravi kada i JP-u Sarajevo. Nakon što nismo dobili odgovor od Gradskog vijeća, 16. juna 2023. godine poslali smo urgenciju na prvobitno dostavljeni dopis.

Poslije danas objavljenog teksta medija BIRN na ovu temu, dobili smo i odgovor u tekstu e-maila u 18:43, bez zvaničnog akta, adekvatnog objašnjenja i elaboriranja razloga niti pozivanja na odgovarajući pravilnik - navode iz organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Kako tvrde, u navedenom mailu u jednoj rečenici naznačeno je samo da se ne može udovoljiti njihovom zahtjevu.

Potom su upitali:

- Da li Gradska uprava selektivno bira na koji način i kome će ustupiti prostor, odnosno, zid zgrade Vijećnice ili su u suštini jedino LGBTIQA prava prostor razilaženja i diskriminacije?