Odbijen zakon koji predviđa uvođenje savremenih tehnologija u izborni proces u BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u prvom čitanju, a kojim je predviđeno uvođenje savremenih tehnologija u izborni proces.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u prvom čitanju, a kojim je predviđeno uvođenje savremenih tehnologija u izborni proces.

Riječ je prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, a koji je ranije usvojio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić upozorio je kako su izmjene ovog zakona na neki način blokirale rad Doma narod PSBiH te da je danas potrebno prekinuti agoniju.

On je kazao da će zajedno s delegatom Dragutinom Rodićem pripremiti prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji će tretirati uvođenje savremenih tehničkih metoda u izborni proces. On je rekao da je elektronsko glasanje potrebno testirati na lokalnim izborima 2020. godine u većim sredinama u oba bosanskohercegovačka entiteta.

Tadić je objasnio da delegati nemaju priliku danas se izjašnjavati o tekstu zakona već o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH. Ukoliko usvoje negativno mišljenje zakon će se smatrati definitivno odbijenim, međutim ukoliko odbiju negativno mišljenje agonija će se produžiti na još mjesec dana.

Delegatkinja Zdenka Džambasa kazala je da su sva četiri mišljenja u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH negativna te da je BiH država koja ne može izdržiti ono što se predlaže u zakonu.

"Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH jasno kaže da se ne može na taj način zadirati u ljudska prava. Oni su odbili i videonadzor, a kamo li uzimanje otisaka prstiju. Postoje četiri negativna mišljenja", kazala je Džambasa.

Delegat Martin Raguž poručio je kako je potrebno o ovom zakonu izjašnjavati se u redovnoj proceduri, odnosno da se parlamentarcima da mogućnost da amandmanima vrše nedostatke predloženih izmjena.

Predlagač izmjena Izbornog zakona BiH zastupnik SDP-a u Zatsupničkom domu PSBiH Mirsad Mešić rekao je da ne vjeruje da ijedna njegova riječ može promijeniti mišljenje onih koji se žele da se u izbornim zakonodavstvu ništa ne promijeni.

Kako kaže, delegati nisu spremni upustiti se u izmjene izbornog procesa upozoravajući javnost na još jednu prevaru kojoj će svjedočiti na ovogodišnjim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Nakon glasanja Dom naroda PSBiH podržao je negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Doma narod PSBiH što u prijevodu znači da je ovaj zakon odbijen.