Odbijena tužba "Hrvatskih autocesta": BiH spasila 1,2 miliona maraka

Home

Odbijena tužba "Hrvatskih autocesta": BiH spasila 1,2 miliona maraka


Sud BiH donio je 16. novembra presudu kojom se odbija tužba „Hrvatskih autocesta“ (HAC), podnesena u junu prošle godine protiv Vijeća ministara i Ministarstva prometa BiH zbog neispunjavanja ugovornih obaveza na osnovu Sporazuma o gradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja, otkriva „Dnevni avaz“. 

Moguća žalba

Ovu informaciju potvrdio nam je jučer i Igor Pejić, generalni sekretar Ministarstva prometa. Presuda nije pravosnažna i na nju postoji pravo žalbe, što nam potvrđeno i u Sudu BiH. U ovom predmetu državu je zastupalo Pravobranilaštvo BiH. Ovo je jedna od rijetkih presuda u korist BiH.

„Hrvatske autoceste“ u tužbenom su nalogu, koji je u posjedu „Avaza“, potraživale od države BiH 1,2 miliona maraka, jer su smatrale da nisu ispunjene obaveze na osnovu sporazuma potpisanog 2011. godine sa BiH, a prema kojem je posao gradnje dodijeljen austrijskoj firmi „Strabag“.

U tužbi HAC-a bilo je navedeno da bh. strana nije ispunila obaveze iz ugovora o građenju, iako su u više navrata obavještavali Ministarstvo prometa BiH da, ako ne završe svoj dio obaveza, izvođač radova, „Strabag“, neće moći biti uveden na gradilište, odnosno da radovi neće moći početi na vrijeme.

Faksimil presude Suda BiH

Izvršene obaveze

U tužbenom nalogu, HAC je naveo da je ispunio sve svoje obaveze iz potpisanog sporazuma, a kasnije i Ugovora o gradnji, te da bh. strana nije nikad izvršila ni eksproprijaciju zemljišta, izradu potrebnih elaborata, provedbu i izbor inžinjera niti je dostavila saglasnost koja je bila nužna za izdavanje odobrenja za građenje.

Sve su ove okolnosti, kako je navedeno u tužbi, dovele do toga da izvođač radova nikad nije uveden u posao i da je cijeli posao poništen, a HAC-u nanesena šteta. Nakon što je tužbeni zahtjev Sud BiH odbio, ostavljeno je pravo žalbe u roku od 30 dana.

„Strabag“ tužio i dobio oko pet miliona KM 

Hrvatska kompanija u tužbi je kao otežavajuću okolnost navela da je HAC zbog raskida ugovora sa „Strabagom“, a krivicom BiH, morao platili Austrijancima 535.000 eura kako bi se izbjegla prinudna naplata koja je prijetila. No, „Strabag“ je tužio BiH i nedavnom odlukom Arbitražnog suda u Hagu bit će mu isplaćeno oko pet miliona KM s kamatama. 

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Tagovi
Objavio: Čet, 07/12/2017 - 20:44

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top