Odbijena žalba Tužilaštva BiH na ukidanje mjera zabrane Novaliću, Solaku i Hodžiću

fff
Ova žalba Tužilaštva je uslijedila pošto je sudija Suda BiH za prethodni postupak ukinuo mjere zabrane osumnjičenim u aferi Respiratori

 

Sud BiH je odbio žalbu Tužilaštva BiH o ukidanju mjera zabrane premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku firme Srebrena malina Fikretu Hodžiću, osumnjičenim aferi Respiratori, saznaje Oslobođenje.

Ova žalba Tužilaštva je, podsjećamo, uslijedila pošto je sudija Suda BiH za prethodni postupak ukinuo mjere zabrane osumnjičenim. Nakon te odluke iz Tužilaštva BiH su istakli da su ranije mjere zabrane izrečene od strane Suda BiH po službenoj dužnosti, a ne po njihovom prijedlogu te naveli i to da je Sud BiH u potpunosti propustio utvrditi da li su mjere zabrane ispunile svrhu radi kojih su izrečene...

Mjere zabrane su, kako smo već objavili, istekle i četvrtoosumnjičenom u istom predmetu direktoru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandru Zolaku. 

Naime, Tužilaštvo BiH nije ni tražilo njihovo produženje.

Novalić, Solak, Hodžić i Zolak se, kao što je poznato sumnjiče za uvoz 100 respiratora iz Kine u BiH u vrijednosti od 10,5 miliona KM.