Odbojkašice BiH se prvi put u historiji plasirale na Evropsko prvenstvo!

35
Ženska odbojkaška reprezentacija BiH se prvi put u historiji plasirala na Evropsko prvenstvo!

Naše odbojkašice su osvojile drugo mjesto u kvalifikacijskoj grupi F. Iz pet dosadašnjih odigranih susreta naše odbojkašice su zabilježile tri pobjede uz set-razliku +4 i kolo prije kraja se plasirale na smotru najboljih evropskih ekipa.

Večeras su u Zenici izabranice Stevana Ljubičića savladale Latviju rezultatom 3:0 u setovima (25:20, 25:15, 25:11) i na taj način kolo prije kraja osigurale plasman na Evropsko prvenstvo.

Čehinje su osvojile prvo mjesto sa svih pet pobjeda, dok su Slovenke na trećem mjestu sa omjerom 2-3, ali i set-razlikom od -3 tako da sutra (20:00 sati) u posljednjem kolu ni eventualnom pobjedom rezultatom 3:0 nad našom selekcijom ne mogu stići do drugog mjesta. Tada bi obje selekcije bile na omjeru 3-3, ali bi naša selekcija imala set-razliku od +1, dok bi Slovenke tada bile na 0.

Naše reprezentativke su bile nadomak plasmana na Evropsko prvenstvo i prije dvije godine, no u posljednjem kolu u direktnom dvoboju za prolazak dalje su izgubile od Rumunije sa 3:2.

Evropsko prvenstvo će se ove godine od 18. augusta do 4. septembra održati u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji.

Uz našu selekciju i četiri domaćina na njemu će nastupiti i Turska, Italija, Poljska, Nizozemska, Njemačka, Rusija, Belgija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Švicarska, Švedska, Ukrajina, Grčka, Španija, Slovačka, Finska, Mađarska, Francuska i Češka.