Odbrana ponudila kauciju za Mittala u iznosu od dva miliona maraka

Odbrana industrijalca Pramoda Mittala i njegovih najbližih saradnika Paramesha Bathacharyja i Rajiba Dasha predložila je danas Kantonalnom sudu u Tuzli da njihove klijente puste na slobodu nakon što se uplati kaucija.

Sud će se o toj odluci najvjerovatnije očitovati sutra, s obzirom na to da je ročište o toj temi završeno danas poslije 15 sati.

Mittal se našao u problemima jer se sumnjiči da je od 2006. do 2015. godine izvukao iz “Global Ispat Koksne industrije Lukavac” (GIKIL) 21 milion maraka, zbog čega je uhapšen prošle sedmice i određen mu je pritvor.

Odbrane su danas, u Kantonalnom sudu u Tuzli, ponudile kauciju za svu trojicu uhapšenih u iznosu od 1,5 miliona eura (tri miliona maraka). Mittalova odbrana ponudila je milion eura, a Bathacharyjeva i Dashova pola miliona, piše Dnevni avaz.

Sada se očekuje da ovaj novac bude položen kako bi odluka, ako je Sud prihvati, bila pravosnažna i osumnjičeni bi se na taj način branili sa slobode.

Istovremeno, saznaje se da je zatraženo da se položi 11 miliona eura na osiguravanje isplate imovinskopravnog zahtjeva za slučaj osuđujuće presude.

Mittal se još nalazi u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i pod nadzorom je ljekara zbog narušenog zdravstvenog stanja, dok su Batačari i Das u pritvorskoj jedinici Kaznenopopravnog zavoda Tuzla.