Odgađa se početak obaveznog cijepljenja u Austriji?

.
Obvezno cijepljenje u Austriji moglo bi se odgoditi. Prema vodstvu ELGA-e, tehnička implementacija neće biti u potpunosti razvijena prije travnja. Tu su i kritike od strane zagovornika privatnosti.

Uvođenje obveznog cijepljenja od veljače vjerojatno će odgoditi. Kako navodi ELGA GmbH, tehnička provedba mjere bit će moguća najranije u travnju, stoji u njenom priopćenju u zakonskom tekstu. Stoga su “u pogledu tehničke provedbe evidentiranja izuzetaka u nacionalnom registru cijepljenja i potrebnih rokova provedbe potrebne promjene”.

ELGA GmbH i njeni implementacijski partneri trebat će vremena, za tehničku provedbu obveznog cijepljenja putem nacionalnog registra cijepljenja, najmanje do 1. travnja 2022. godine, doslovno stoji u stručnom mišljenju. Osim toga, nije se moglo provesti ograničenje evidentiranja izuzetaka na ugovorne liječnike određenih specijalnosti i proširenje središnjeg indeksa pacijenata (ZPI) na osobe koje su registrirane u Austriji, ali nemaju broj socijalnog osiguranja.

U međuvremenu, prema ELGA GmbH, koristit će se “sustav financijskog poticaja putem vaučera za sve osobe s tri djelomična cijepljenja” kako bi se dodatno povećala stopa procijepljenosti u Austriji. Sredstva dobivena od kazni također bi se trebala ulagati posebno u zdravstveni sustav. Deset posto trebalo bi posvetiti digitalizaciji zdravstvenog sustava, jedan je od prijedloga.

 

Osim toga, zaštitnici podataka kritiziraju nacrt zakona. Organizacija ARGE Daten u svojoj izjavi vidi “nekoliko tabua”. Jedna od točaka kritike je da će projekt uvesti svojevrsno pretraživanje mreže. Pretpostavka nevinosti se preokreće u sumnju krivnje. Na stranice Parlamenta već je pristiglo više od 61.000 pritužbi za obvezno cijepljenje.

Obavezna liječnička intervencija u osnovi je moguća za ARGE Daten, ali zakon prijeti “birokratskim zatvaranjem” jer: “Nacrt spisa kaznenog naloga je proizvoljan i pretjeran. Ne sugerira nikakav značajan utjecaj na pandemiju i proturječi osnovnim pravima, posebno poštivanje privatnog i obiteljskog života.”

 

Osim prijetnje “kompjuterskom pretragom radi izricanja administrativnih kazni”, nevladina organizacija također strahuje od deindividualizacije medicinske skrbi. Osim toga, nacrt, prema stručnom mišljenju, operira s “arbitrarnim pretpostavkama”. Nedovoljno je cijenjena razina znanja koja se dinamički mijenja.