Odgođen početak suđenja u predmetu "Pravda": Dvoje od 46 optuženih se nije pojavilo

Početak suđenja u predmetu "Pravda" u kojem je optuženo 38 osoba i osam firmi predvođenih Alijom Delimustafićem, danas je odgođen zbog nepojavljivanja dvojice optuženih. Kako su kazali advokati, Nihad Druškić je teško bolestan i neće moći pratiti suđenje, dok je Hamdi Spahiću iskočio skočni zglob.

Advokati su najavili da će zatražiti razdvajanje postupka za optuženog Druškića, dok je tužilac Tužilaštva KS kazao kako najprije zahtijeva da vještak utvrdi može li pratiti suđenje ili ne te da će nakon toga odlučiti da li će prihvatiti razdvajanje postupka u odnosu na ovog optuženog.

Ovo je najkompleksniji slučaj zbog velikog broja optuženih osoba za koje je posebno preuređena sudnica kako bi svi stali. Predmet od samog početka ne teče kako treba, upravo zbog toga što se ne mogu uskladiti svi optuženi i advokati.

Predsjedavajući sudskog vijeća Igor Todorović je ponovo zakazao početak suđenja za 13. juli u 13 sati.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je protiv Alije Delimustafića, Izeta Musića, Zorana Lončara, Emira Karače, Elvire Kreho, Džemala Karića, Lejle Cerić, Suade Hadžić, Abida Hodžića, Edine Mutevelić, Murise Makarević, Keme Kapura, Samira Muslića, Nihada Druškića, Dalibora Macanovića, Envera Delimustafića, Amirele Lončar, Samire Skorupan, Seada Hadžića, Zaima Spahovića, Hamde Spahića, Samira Čolana, Zikreta Orhanovića, Samine Skopak, Nermina Vile, Lejle Mirele Eminović, Ismeta Hamzića, Halida Drkende, Milene Rajić, Fatime Kapur, Arifa Ibrahimovića, Faruka Telalagića, Ševale Arnautović, Edina Arnautovića, Ratka Đokića, Dušanke Đokić, Dobre Đokića i Vojka Đokića.

Optužnicom su obuhvaćene i pravne osobe Cenex Group Sarajevo, Consultants Sarajevo, Ex Line Group Istočno Sarajevo, CentraExport Istočno Sarajevo, Cenex inženjering Sarajevo, Cenex Istočno Sarajevo, Exline Istočno Sarajevo i Minas Co Sarajevo.

Tužilaštvo optuženima u predmetu "Pravda" stavlja na teret krivična djela organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja ili ovlasti, povredu zakona od sudije, pranje novca, falsifikovanje isprave, prevaru te pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Delimustafić je optužen da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo.

U optužnici se navodi da su u sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić nekretnine s umrlih knjižili na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.

Prema optužnici, činjenjem ovih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist veću od 10 miliona KM.

Tužilaštvo je istaklo da je riječ o sistemskoj korupciji u kojoj su učestvovali bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH, sudija, tužilac, osam advokata, sudski vještak, notar, zamjenik direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, opštinski službenici, sudski kuriri i direktori firmi.

Optužnica sadrži blizu 1.000 stranica, predloženo je nekoliko hiljada materijalnih dokaza, a planirano je saslušanje više od 150 svjedoka i 13 vještaka.